Priekšsēdētāja vietnieka Pētera Dzalbes biznesa tumšā puse 0

Otrdiena, 05 maijā 2015, 15:53 Versija drukāšanai

Priekšsēdētāja vietnieka Pētera Dzalbes biznesa tumšā puse
Laikraksta “СейЧас” pēdējā numurā lasītāju uzmanība tika pievērsta dīvainībām, kas parādījās Daugavpils pilsētas priekšsēdētāja vietnieka Pētera Dzalbes amatpersonas ienākumu deklarācijā par 2014. gadu. Pēteris Dzalbe kļuva par uzņēmuma Actus, kas pirms divdesmit gadiem figurēja Bankas Baltija lietā, kapitāldaļu turētāju. Kā un kāpēc politiķis sasaistījās ar šo uzņēmumu?


2004. gada tiesu debatēs, kad uz apsūdzēto sola sēdās bankas "Baltija" īpašnieki Aleksandrs Lavents un Tālis Freimanis, prokurors Juris Pēda atklāja noziedzīgās shēmas, kuras realizēja augstākminētās personas, pateicoties viņu netiešajā īpašumā esošajiem uzņēmumiem. To skaitā arī ar uzņēmuma "Actus" līdzdalību.

 

Šis uzņēmums piederēja Aleksandram Laventam, bet uzņēmumam piederēja nekustamais īpašums Rīgā, Ģertrūdes ielā, kur atradās bankas "Baltija" galvenais ofiss. Pēc prokurora domām, nomas līgums starp uzņēmumu "Actus" un banku"Baltija" liecina par bankas nodomiem. Nomas līgums tika noslēgts uz pieciem gadiem, ikmēneša nomas maksa sastādīja 36 970 latus. Ņemot vērā, ka SIA "Actus" iegādājās šo nekustamo īpašumu par 96 700 ASV dolāriem, tad, veicot vienkāršus aprēķinus, var noteikt, ka banka pa 22 mēnešiem varētu izpirkt šo ēku. Tomēr ofisa ēka tika iznomāta. Prokurors uzskata, ka Aleksandrs Lavents tā rīkojās apzināti, lai gaidāmās bankas maksātnespējas gadījumā ēka netiktu pārdota izsolē, bet paliktu uzņēmuma "Actus" īpašumā.

 

Starp citu, šim uzņēmumam tika piešķirts aizdevums 1.39 milj. ASV dolāru apmērā. Daļa no aizdevuma tika segta no iekasētās nomas maksas, tas nozīmē, ka bankas "Baltija" izsniegtais aizdevums tika dzēsts no pašas bankas līdzekļiem. Ar šī aizdevuma izsniegšanu saistītie dokumenti drīzumā tika iznīcināti vai nozaudēti, bet parādsaistības cesijas kārtībā nodotas bankai "Intertek". Pēc kā parāda piedziņas tiesības tika piešķirtas Laventam piederošajam uzņēmumam "Finhold", tādā veidā viņš ieguva tiesības piedzīt parādu pašam no sevis.

 

Kopš tā laika daudz kas ir mainījies. Lavents saņēma pelnīto sodu – 7 gadus un 7 mēnešus cietumsoda. Uzņēmumi, kas saistīti ar skandalozo banku, ir likvidēti, pārreģistrēti vai dibināti jauni uzņēmumi. 2002. gadā Uzņēmumu reģistrā parādījās uzņēmums "Kommitehs LL", kas nekavējoties uzsāka valsts līdzekļu “apgūšanu”, kuri tika ieplānoti valsts iepirkuma ietvaros veco riepu utilizācijai. Jaunais uzņēmums valsts pasūtījumu nesaņēma un tās valdes priekšsēdētājs Teivāns Voicehs ( 1943. dz. g.) aktīvi un publiski sūdzējās visās iespējamās iestādēs par netaisnīgu rīcību attiecībā uz viņa uzņēmumu. Mazliet vēlāk uzņēmums "Kommitehs LL" veica izmaiņas nosaukumā un kļuva par Aleksandra Laventa uzņēmuma “vārdamāsu” – SIA "Actus". Šo uzņēmumu neskaitāmas reizes pārpirka dažādas juridiskas un fiziskas personas, regulāri palielinot tā pamatkapitālu.

 

2014. gada 12. maijā uzņēmuma Actus darbībā notika kārtējās pārmaiņās – visas 683 367 uzņēmuma kapitāldaļas (vienas kapitāldaļās vērtība – viens eiro) iegādājās Britu Virdžīnu salās reģistrēts ofšora uzņēmums NORTHIMA INVESTMENTS INC. Šī paša gada 30. jūnijā uzņēmuma kapitāldaļas tika sadalītas starp četrām fiziskām personām: Henriju Arāju (1984. dz. g.), Kristīni Freibergu (1991. dz. g.) , Sandi Švedu (1986. dz. g. ) un Daugavpils priekšsēdētāja vietnieku Pēteri Dzalbi (1980. dz. g. ). Par pārējiem trim priekšsēdētāja vietnieka biznesa partneriem informāciju atrast mums neizdevās. Ievērības cienīgs fakts, ka Pēterim Dzalbem pieder uzņēmuma Actus 348 517 kapitāldaļās, kas sastāda gandrīz 51%. Pamatojoties uz iesniegtām atskaitēm uzņēmums neveic saimniecisko darbību, 2013. gadā uzņēmumā skaitījās tikai viens darbinieks un uzņēmumā bija nulles apgrozījums. Visos publiski pieejamos reģistros uzņēmuma darbības joma reģistrēta, kā gumijas riepu un kameru ražošana un riepu protektoru atjaunošana.

 

2014. gada 12. maijā uzņēmuma "Actus" darbībā notika kārtējās pārmaiņas – visas 683 367 uzņēmuma kapitāldaļas (vienas kapitāldaļas vērtība – viens eiro) iegādājās Britu Virdžīnu salās reģistrēts ofšora uzņēmums NORTHIMA INVESTMENTS INC. Šī paša gada 30. jūnijā uzņēmuma kapitāldaļas tika sadalītas starp četrām fiziskām personām: Henriju Arāju (1984. dz. g.), Kristīni Freibergu (1991. dz. g.) , Sandi Švedu (1986. dz. g. ) un Daugavpils priekšsēdētāja vietnieku Pēteri Dzalbi (1980. dz. g. ). Par pārējiem trim priekšsēdētāja vietnieka biznesa partneriem informāciju atrast mums neizdevās. Ievērības cienīgs fakts, ka Pēterim Dzalbem pieder uzņēmuma "Actus" 348 517 kapitāldaļas, kas sastāda gandrīz 51%. Pamatojoties uz iesniegtajām atskaitēm, uzņēmums neveic saimniecisko darbību, 2013. gadā uzņēmumā skaitījās tikai viens darbinieks un uzņēmumā bija nulles apgrozījums. Visos publiski pieejamos reģistros uzņēmuma darbības joma reģistrēta kā gumijas riepu un kameru ražošana un riepu protektoru atjaunošana.

 

Kāpēc priekšsēdētāja vietniekam bija nepieciešams iegādāties šī uzņēmuma kapitāldaļas un no kurienes viņam līdzekļi, lai iegādātos tik lielu apjomu kapitāldaļu, ja ņem vērā, ka vienas kapitāldaļas vērtība ir viens eiro? Pats priekšsēdētāja vietnieks laikraksta “СейЧас” žurnālistam paskaidroja, ka 51% šī uzņēmuma kapitāldaļu viņš iegādājās par 3750 eiro, tas ir daudz zemāk nekā to noteiktā nominālvērtība, jo uzņēmumam ir parādsaistības pret bijušajiem uzņēmuma darbiniekiem.

 

Pēteris Dzalbe kategoriski noliedz SIA "Actus" saistību ar banku "Baltija" un Aleksandru Laventu, bet tas neievieš skaidrību ne uzņēmuma vēsturē, ne arī Pētera Dzalbes rīcības mērķos saistībā ar šo uzņēmumu.

 

Uz jautājumu, kam viņam nepieciešamas šī uzņēmuma akcijas (šobrīd uzņēmuma juridiskā adrese ir reģistrēta P.Dzalbes dzīvesvietā), priekšsēdētāja vietnieks paskaidro, ka vēlas attīstīt ražošanu. Par pārējiem kapitāldaļu turētājiem izsakās neitrāli, bet skaidri liek saprast: “No pārējiem gribu atbrīvoties. Neatvēršu ražošanu, kamēr neiegādāšos atlikušās kapitāldaļas”.

 

Tajā pašā laikā, kā jūs zināt, priekšsēdētāja vietnieka amats nosaka noteiktus ierobežojumus uzņēmējdarbības veikšanai. Pilsētas domes priekšsēdētāja vietniekam aizliegts ieņemt amatus privātā uzņēmuma valdē, aizliegts saņemt atalgojumu šādā uzņēmumā, atļauts saņemt tikai dividendes. Šobrīd SIA "Actus" valdes locekļi ir Oļegs Vasiļjevs (1969. dz. g. ) un Kristīne Freiberga (1991. dz.g.).

 

Pētera Dzalbes vēlme attīstīt ražošanu ir apsveicama, bet īsti nav skaidrs, kāpēc tas ir jāveic, izmantojot uzņēmumu ar “tumšu” vēsturi, kuram ir parādi pret bijušajiem darbiniekiem un vēl ir jāatbrīvojas no uzņēmuma līdzīpašniekiem. Dibināt uzņēmumu Latvijā ar pamatkapitālu 10 eiro var dažu dienu laikā. Reģistrē uzņēmumu uz sava vārda un nodarbojies ar jebkādu uzņēmējdarbību! Ar ražošanu, pārstrādi, kaut vai sniedz pakalpojumus… Acīmredzot, priekšsēdētāja vietnieks kaut ko noklusē. Mēs turpināsim sekot viņa panākumiem biznesā un uzņēmuma "Actus" turpmākajam liktenim.

0
Autors:Grani.lv
Foto:Jurijs Dunaiskis

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti