J. Dukšinskis atbrīvos vecākus no negulētām naktīm? 0

Trešdiena, 29 apr 2015, 15:21 Versija drukāšanai

J. Dukšinskis atbrīvos vecākus no negulētām naktīm?
Skolnieku vecāki vēršas pie pilsētas vadības ar lūgumu steidzami atrisināt problēmu, kas saistīta ar bērnu reģistrāciju vasaras nometnēm, lai vismaz nākamgad viņiem nebūtu jāsalst un naktīs nebūtu jādežūrē pie departamenta, bet rezultātā tā arī palikt bešā, nepiereģistrējot savu bērnu nometnei. Portālam grani.lv izdevās aprunāties ar sievieti, kura pagājušajā sestdienā pirmo reizi reģistrēja savu bērnu vasaras nometnei.


“Reģistrācija sākās plkst. 9.00. Es atbraucu plkst. 7.30, iegāju Jaunatnes departamenta pagalmā un apdullu! Tur stāvēja pūlis cilvēku un, kad es pajautāju, kurš pēdējais, uzradās reģistrators. Mani pierakstīja ar 150 kārtas numuru. Uzzināju, ka pirmie rindu aizņēma apmēram pusnaktī. Šādu haosu es sen neesmu redzējusi!"

 

Mani, protams, brīdināja, ka būs rinda. Es sagatavojos: silti apģērbos un noskaņojos stāvēšanai rindā. Pēc četru stundu stāvēšanas mani vairs nekas nevarēja glābt. Pie reģistratora es nonācu apmēram plkst. 11.15 un uz to brīdi reģistrēto bērnu skaits pārsniedza 300. Atgriezos mājās un vēl ilgi nevarēju sasildīties.

 

Un tagad domāju: kam man vajadzīgs tāds cirks par manu naudu? Bērns mācās tikai pirmajā klasē un tas nozīmē, ka man katru gadu būs tā jāmokās? Bet varbūt nākamgad Jaunatnes departaments tomēr iedarbinās domāšanu un padomās, kā optimizēt šo procesu?” - interesējas bērna mamma.

 

Briesmīgākais ir tas, ka starp tiem, kuri nostāvēja rindā daudzas stundas, bija tādi, kuri tā arī nevarēja pierakstīt savu bērnu vēlamajā nometnē. Apmēram trīs dienas nometnēs (Saules skolā, 3. un 10, vidusskolās) jau sestdien bērnus reģistrēja rezerves sarakstā. Tas nozīmē, ka viņi tiks nometnē tikai tad , ja kāds cits atteiksies.

 

Priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis atzīst, ka tādu, kuri atsakās no iespējas apmeklēt vasaras nometni, nav maz. “Mēs no sākuma reģistrējam bērnus, bet pēc tam lūdzam apmaksāt dalību nometnē un tad arī sākas atteikšanās. No sākuma vecāki pieraksta savu bērnu visās trijās maiņās un pēc tam tikai sāk domāt, cik tas izmaksā, un sāk atteikties,” – skaidro Dukšinska kungs. Šajā sakarā tiek apsvērta iespēja, reģistrējot bērnu, uzreiz iekasēt maksu par nometni vai arī vismaz iekasēt nodrošinājuma naudu, bet Jaunatnes departamentā ir jāierīko kasi un/ vai vismaz bankas terminālu.

 

Priekšsēdētāja vietnieks atceras to laiku, kad pieraksts vasaras nometnēm tika veikts skolās, kurās mācās bērni. “Bet tad radās dažādas situācijas, kad pirmām kārtām tika reģistrēti “savējie” bērni no citām skolām un konkrētās skolas audzēkņu vecāki par nometni uzzināja, kad tā bija jau pārpildīta.”

 

Tāpēc no šī prakses mēs arī atteicāmies. Ar laiku kļuva zināms, ka pilsētā bija nerakstīts likums, ka nometnes vadītājam bija tiesības pierakstīts piecus “savējos” bērnus. Tas netika noteiks nevienā domes dokumentā un tas nozīmē, ka tas tika darīts pretlikumīgi,” – konstatēja Jānis Dukšinskis. Atrast tādu kārtību, kura apmierinātu visus un samazinātu cilvēciskā faktora ietekmi, praktiski nav iespējams.

 

Ņemot vērā, ka jauniešus vasaras nodarbinātībai un pirmklasniekus mūsu pašvaldībā jau vairākus gadus reģistrē elektroniski,atbildīgais par izglītību un jaunatnes lietām priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis apsver iespēju ieviest šādu kārtību arī attiecībā uz reģistrāciju vasaras nometnēs. “Noteiks konkrētu laiku, no kura tiks atvērta reģistrācija un sāksies pieteikumu pieņemšana. Varēs izsekot pa minūtēm un pa sekundēm, kurš konkrētajā vasaras nometnē pieteicās pirmais,” – piedāvā priekšsēdētāja vietnieks.

 

Daugavpils pilsētas domes revīzijas un audita nodaļas vadītājs Vladimirs Pjankovskis iestājas pret šādu kārtību. “Elektroniskā reģistrācija atsijās vecmāmiņas un vectētiņus, kuri audzina savus mazbērnus, kamēr bērnu vecāki strādā ārzemēs”, - uzskata viņš. Jānis Dukšinskis pārliecināts, ka tā nenotiks. “Šiem bērniem ir vecāki un nav svarīgi, ka viņi atrodas ārzemēs. Piemēram, šogad iesniegumu reģistrēt bērnu pirmajā klasē mēs saņēmām elektroniskā veidā no dažādām valstīm. Vecākiem ir elektroniskais paraksts un viņi var atsūtīt pieteikumu no jebkuras pasaules malas, pat ja bērnu pieskata vecmāmiņas vai vectētiņi, kuri “nedraudzējas” ar datoru,” – pārliecināts Jānis Dukšinskis.

 

Visbeidzot, mēs vēlējāmies noskaidrot, vai pašvaldība varat garantēt, ka nākošgad vecāki pirms bērnu reģistrācijas vasaras nometnēs varēs gulēt mierīgi un nebūs spiesti salt, stāvot rindās? Jānis Dukšinskis atbildēja lakoniski: “Domāsim…”. No savas puses solām periodiski aktualizēt šo jautājumu pilsētas vadības līmenī, lai nākošgad atbrīvotu vecākus no dalības šajā cirkā, kurš nemaz nav smieklīgs.

0
Autors:Grani.lv
Foto:Jurijs Dunaiskis

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti