Jaungada apņemšanās – atmest smēķēšanu 0

Piektdiena, 24 dec 2021, 06:06 Versija drukāšanai

Jaungada apņemšanās – atmest smēķēšanu

Jaungada apņemšanās tradīcijai ir vismaz četru tūkstošu gadu sena vēsture. Tiek uzskatīts, ka senie babilonieši bija ja ne paši pirmie, tad noteikti vieni no pirmajiem, kas, sākoties jaunam gadam, uzņēmās dažādus solījumus. 


Jaunais gads babiloniešiem sākās nevis janvārī, bet gan marta vidū, jo tad tika sēta labība. Par godu tam tika rīkoti plaši reliģiski svētki, kuru laikā babilonieši kronēja jaunu karali vai atkārtoti apliecināja savu lojalitāti esošajam karalim. Viņi solīja dieviem samaksāt parādus un atdot mantas, kuras iepriekš bija aizņēmušies. Atkarībā no solījumu izpildes varēja iegūt dievu labvēlību vai, gluži pretēji, krist nežēlastībā.

 

No solījuma dieviem līdz vēlmei pašpilnveidoties

 

1. janvāris par jauna gada sākumu tika noteikts 46. gadā pirms mūsu ēras, kad Romas imperators Jūlijs Cēzars veica kalendāra reformu. Pirmais gada mēnesis janvāris tika nosaukts divsejainā dieva Janusa vārdā – viņš vienlaikus atskatījās gan uz iepriekšējo gadu, gan arī raudzījās uz priekšu nākotnē. Romieši upurēja Janusam un solīja darīt tikai labus darbus nākamajā gadā. Arī kristietībā un citās reliģijās ir saglabāta tradīcija gadu mijā pārdomāt iepriekšējā gada notikumus, izvērtēt kļūdas un apņemties darīt jaunas lietas, kas palīdz kļūt labākam nākotnē.

 

Latvijā un Eiropā kopumā šī sākotnēji visai reliģiozā tradīcija ar solījumiem dievu priekšā ir pārtapusi par ikgadējiem solījumiem sev pašam. Solījumi vairumā gadījumu tiek doti tikai sev un ir orientēti vairāk uz sevis pilnveidošanu vai kaitīgo ieradumu izskaušanu. Tas gan iet arī komplektā ar to, ka vienīgais soģis šo apņemšanos izpildei ir pats solījuma devējs. Tāpēc nav brīnums, ka šo jaungada apņemšanos izpildes īpatsvars nepārsniedz 8-10%. Nevienam vairs nav jābaidās no dievu dusmām par solījuma neizpildi…

 

Sliktākais ieradums, ko atmest jaunajā gadā

 

Lai nu kā arī būtu, sociologi teic, ka kopumā jaungada apņemšanās nav svešas turpat pusei iedzīvotāju. Tostarp populārākās starp tām ir apņemšanās ēst veselīgāk, vairāk nodarboties ar sportu, apgūt kādas jaunas iemaņas vai uzsākt jaunu hobiju, vairāk ceļot un lasīt grāmatas, ieviest kārtību mājās un atbrīvoties no nevajadzīgām mantām, būt taupīgākam un pavadīt vairāk laika svaigā gaisā. Interesanti, ka gan Latvijā, gan citās valstīs kā galvenais netikums jeb sliktais ieradums, ko cilvēki apņemas atmest jaunajā gadā, ir cigarešu smēķēšana. Interesanti, ka aptuveni 40% smēķētāju atzīst, ka ģimenē viņiem to pārmet. Līdz ar to smēķēšanas atmešana vai aizstāšana ar mazāk kaitīgām alternatīvām varētu sekmēt arī labāku attiecību veidošanos ģimenē.

 

Protams, dzīvē nav nekā vienkāršāka, kā apņemties atmest smēķēšanu. Ir smēķētāji, kas to ir darījuši desmitiem reižu, tomēr dažādu iemeslu dēļ atkal un atkal atgriezušies pie šī kaitīgā ieraduma. Tas nav vienkārši, jo cigaretes satur nikotīnu, kas ir atkarību izraisoša viela un vilina ikvienu smēķētāju atkal atpakaļ pie cigaretēm. Tāpēc tikai daļai no cigarešu smēķētājiem pēc pirmajiem atmešanas mēģinājumiem izdodas saglabāt pastāvīgu atturību.

 

Vēl viena pieaugoša tendence, ko varam novērot gan Latvijā, gan arī citās attīstītajās valstīs, – smēķētāji atmešanas procesu arvien biežāk iesāk, izmēģinot dažādas modernas tradicionālo cigarešu alternatīvas, kā, piemēram e-cigaretes vai karsējamo tabaku, kas var palīdzēt atmest smēķēšanu pakāpeniski. Atmest smēķēšanu var palīdzēt arī nikotīnu saturoša košļājamā gumija, plāksteri vai sūkājamās tabletes. Piemēram, Lielbritānijā e-cigaretes ir populārākais un efektīvākais smēķēšanas atmešanas līdzeklis, apsteidzot pat ierastās nikotīna košļenes un plāksterus. Tāpēc nav nekāds brīnums, ka Lielbritānija ir nolēmusi iet soli tālāk un, lai mazinātu smēķēšanas izplatību, plāno kļūt par pirmo valsti pasaulē, kurā ārsti licencētas e-cigaretes varēs izrakstīt kā medicīniskus līdzekļus cilvēkiem, kuri vēlas atmest smēķēšanu.

 

Bet ja visi modernie smēķēšanas atmešanas līdzekļi tomēr nepalīdz, vienmēr pēc atbalsta un papildu palīdzības iespējams vērsties arī pie sava ģimenes ārsta vai ārsta-narkologa. Anonīmu palīdzību smēķēšanas atmešanai vari saņemt, arī zvanot uz konsultatīvo tālruni 67037333.

 

0

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties
25. oktobrī, 10:10 Apkures tarifs Daugavpilī saruks par vēl 5%; “apkures grozā” – šķelda un propāna butāna maisījums
18. oktobrī, 15:25 Daugavpilietei Marijai Trošinai apritēja 104 gadi!

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti