Daugavpilī viesojās Aizsardzības ministrs Artis Pabriks 0

Pirmdiena, 25 mar 2019, 16:34 Versija drukāšanai

Daugavpilī viesojās Aizsardzības ministrs Artis Pabriks

Aizvadītajā nedēļā reģionālās vizītes ietvaros Latgali apmeklēja Latvijas Republikas aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Vizītes laikā ministrs tikās ar Latvijas bruņoto spēku pārstāvjiem un Latgales reģiona izglītības pārvalžu vadītājiem un skolu direktoriem, lai pārrunātu aktuālos jautājumus valsts drošības jomā.


Artis Pabriks vizītes ietvaros apmeklēja Daugavpili, kur tikās ar Latgales reģiona izglītības pārvalžu vadītājiem un skolu direktoriem.

 

Ministrs apmeklēja Latvijas bruņotos spēkus un Zemessardzi, kā arī seminārā, kas 21. martā norisinājās Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā, iepazīstināja reģiona izglītības specialistus ar aizsardzības jomas prioritātēm un aicināja uz diskusiju par jauniešu patriotisma veidošanu un Valsts aizsardzības mācību ieviešanu skolās.

 

Artis Pabriks, Latvijas Republikas Aizsardzības ministrs:

 

“Viena no lielākajām ir visaptverošas aizsardzības ieviešana valstī, kas nozīmē, ka par aizsardzību nevar atbildēt tikai viena ministrija, bet arī pārējās nozares – veselības nozare, satiksmes nozare, izglītības nozare. Laiku pa laikam viņām arī jāpaskatās uz to, kā tas darbs, ko viņi dara veicina drošību. Un ja mēs skatāmies uz ģeopolitisko situāciju, mēs patiesībā gribētu redzēt nelielo Latviju kā tādu mazu ezīti, kurš ir gana ass un kuram neviens negrib piedurties un viņu aiztikt.”

 

Artis Pabriks norādīja, ka arī informatīvā telpa rada nopietnus drošības draudus, tāpēc nepieciešams papildus finansējums un darbs, kas ļautu veidot objektīvu un kvalitatīvu saturu, pārvarēt tehnoloģiju radīto sabiedrības sašķeltību, kā arī veicināt iedzīvotāju prasmi pamanīt un atšķirt viltus ziņas.

 

Savukārt, runājot par Valsts aizsardzības mācības ieviešanu skolās, Aizsardzības ministrs norādīja, ka šīs programma jauniešiem dos praktiskas iemaņas apgūt jaunas profesijas un labāk izprast sabiedrību.

 

 

“Mums ir apmēram 60 jau pašreiz, ar kurām noslēgti līgumi. Skolas īstenībā stāv rindā un ir gatavas pieņemt. Mums ir zināma nepieciešamība pat ātrāk sagatavot šos te speciālistus. Bet skolas būs gatavas tad, kad mēs būsim gatavi viņiem ;so te mācību kopā ar speciālistiem un ekspertiem.”

 

Aizsardzības ministrijas rīkoto semināru apmeklēja arī Daugavpils novada Biķernieku pamatskolas direktors Aleksejs Mackevičs, kurš norādīja, ka Valsts aizsardzības mācība būtu aktuāla arī pamatskolās.

 

Daugavpilī viesojās Aizsardzības ministrs Artis Pabriks

 

 

 

“Mēs īstenojam Jaunsardzes programmu jau ceturto gadu, un mēs redzam, ka varam attīstīties tālāk. Šī programma vērsta uz vidusskolām. Es strādāju pamatskolā, un man liekas, ka šo programmu vajag attiecināt arī uz pamatskolas izglītības pakāpi, jo mums ir diez gan daudz bērnu, to pierādīja Jaunsardzes kustība, ka bērni ir gatavi apgūt šo mācību jau no 5. klases.”

 

Imants Slišāns. Baltinavas vidusskolas direktors:

 

 

“Mums skolā šobrīd aktīvi darbojas Jaunsargi, un nākošajā gadā mēs plānojam ieviest arī Valsts aizsardzības mācību."

 

Tomēr Imantu Slišānu vairāk uztrauc iespējamās administratīvi teritoriālās reformas un skolu tīkla optimizācijas sekas, kuru rezultātā apdraudētas mazo pašvaldību skolas, īpaši pierobežā.

 

Daugavpilī viesojās Aizsardzības ministrs Artis Pabriks

 

 

 

“Robeža nav tikai žogs. Tā nav tikai līnija dabā. Lai robeža būtu stipra, tai jābūt apdzīvotai – lai tur ir cilvēki, lai viņi jūtas piederīgi mūsu valstij – Latvijai, lai viņiem tur ir infrastruktūra, tur ir spēcīgi zemnieki, lai tur ir skolas, uzņēmēji, lai viņi jūt, ka ir vajadzīgi. Un viņi būs tie, kas stāsies Zemessardzē.“ 

 

Komentējot Imanta Slišāna bažas Aizsardzības ministrs norādīja, ka netiks slēgtas tās skolas, kuras spēs piedāvāt kvalitatīvu un konkurēt spējīgu izglītību. Tomēr, ministrs piebilda, ka teritoriālā reforma un izglītības reforma jāuzlūko ne vien konkrēta reģiona, bet arī valsts attīstības kontekstā.

0
Autors:Gunta Ločmele
Foto:Jurijs Dunaiskis

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti