Daugavpilī vēl turpina likvidēt piesārņojumu Šuņupē 0

Pirmdiena, 04 mar 2019, 16:15 Versija drukāšanai

Daugavpilī vēl turpina likvidēt piesārņojumu Šuņupē
Šodien SIA "VentEko" vēl turpina naftas produktu piesārņojuma likvidēšanu Šuņupē, Daugavpilī, un darbi varētu noslēgties tuvākajās dienās, aģentūru LETA informēja pilsētas Komunālās saimniecības pārvaldes vides inženieris Kaspars Laizāns.


Pašvaldības pārstāvis atteicās komentēt iespējamo vainīgo upes piesārņošanā, jo notikušo vēl izmeklē policija. Taču Laizāns apliecināja, ka no vainīgās personas tiks piedzīti līdzekļi par avārijas likvidēšanas darbiem. Pašlaik nav zināms, cik darbi izmaksās.

 

Avārijas likvidēšana upē turpinās kopš pēdējās februāra dienas, kad piesārņojums pamanīts. Naftas produkti tiek atsūknēti gan no pašas upes, gan kanalizācijas sistēmas, caur kuru tie nonākuši Šuņupē.

 

Pašlaik nav indikāciju, ka piesārņojums būtu ticis Daugavā, tāpat nav manīta arī zivju slāpšana.

 

Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes pārstāve Ksenija Belova aģentūrai LETA apliecināja, ka ir sākts kriminālprocess par zemes, mežu vai iekšējo ūdeņu piesārņošanu ar bīstamām vai citām kaitīgām vielām, ja ar to radīts būtisks kaitējums dabas videi, mantiskajām vai saimnieciskajām interesēm, par ko var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu. Arī Belova plašākus komentārus par iespējamo vainīgo nesniedza.

 

Jau vēstīts, ka pagājušās nedēļas nogalē konstatēts un lokalizēts naftas produktu piesārņojums Daugavpils Šuņupē, aģentūru LETA informēja Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča.

 

Informāciju par upītē redzamu piesārņojuma pleķi Daugavpils reģionālā vides pārvaldes saņēma no vietējiem iedzīvotājiem. Apsekojot notikuma vietu, vides inspektori konstatēja, ka saņemtā informācija ir patiesa un Šuņupes posms līdz Stacijas ielai ir piesārņots ar naftas produktiem.

 

Sadarbībā ar Daugavpils pilsētas pašvaldību un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD) tika organizēti piesārņojuma lokalizācijas darbi - izvietotas absorbējošās bonas Šuņupes posmā lejpus tiltam līdz upes posmam, kas pieguļ SIA "Daugavpils ūdens" teritorijai, tādejādi norobežojot naftas produktu tālāko izplatīšanos.

 

VUGD darbinieki absorbējošās bonas izvietoja arī lejpus konstatētā piesārņojuma avota. Tāpat ar absorbējošām bonām tika noslēgta piesārņojuma noplūde Šuņupē no akas.

 

"Daugavpils ūdens" valdes locekle Jeļena Lapinska aģentūrai LETA pauda, ka tieši uzņēmuma darbinieki piesārņojumu pamanījuši, taču tam neesot saistības ar uzņēmuma darbību. Viņa arī nevarot pateikt, kas varētu būt piesārņojuma iemesls.

 

Savukārt pilsētas Komunālās saimniecības pārvaldes vides inženieris Kaspars Laizāns pauda aizdomas, ka naftas produktu noplūde ir nākusi no netālu esošas juridiskas personas teritorijas. Tiek lēsts, ka uzņēmuma darbinieki ir nolējuši naftas produktus lietus ūdens kanalizācijas sistēmā, no kuras piesārņojums ir nonācis jau tālāk upē.

0
Autors:LETA
Foto:Jurijs Dunaiskis

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti