Elksiņš-Eigims-Elksniņš: Daugavpilij atkal jauns pilsētas domes priekšsēdētājs (VIDEO) 0

Piektdiena, 18 jan 2019, 09:51 Versija drukāšanai

Kopš pašvaldību vēlēšanām 2017. gada jūnijā Daugavpils pilsētu paspējuši vadīt jau divi pilsētas domes priekšsēdētāji, un šodien Daugavpils pilsētas domes kārtējā domes sēdē izvēlēts jau trešais pilsētas vadītājs, taču bez asumiem “Latgales partijas” un partijas “Saskaņa” starpā neiztika arī pilsētas domes priekšsēdētāja vēlēšanu laikā.


 

2017. gada pašvaldību vēlēšanās par Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāju ievēlētais Andrejs Elksniņš savā amatā pavadīja vien nepilnus 3 mēnešus – augustā "Mūsu partijas" frakcijas vadītājs Daugavpils domē Rihards Eigims paziņoja, ka atceļ koalīcijas līgumu ar "Saskaņu", pēc tam parakstot līgumu par koalīcijas veidošanu ar Latgales partiju, kā rezultātā jaunā koalīcija ieguva balsu vairākumu Daugavpils domē un nekavējoties pieprasīja ārkārtas domes sēdes sasaukumu, lai atstādinātu pilsētas mēru Andreju Elksniņu un par jauno pilsētas vadītāju ieceltu Rihardu Eigimu. Seši deputāti no "Latgales partijas" un trīs no "Mūsu partijas" nobalsoja par šo lēmumu, pret kuru iestājās pieci Saskaņas deputāti un "Mūsu partijas" deputāte Līvija Jankovska, taču jaunā pilsētas vadība uzreiz lēma arī par Riharda Eigima. Elksniņš toreiz izteicās, ka jauno koalīciju vienojot bailes no izmainām pilsētā, Eigima parādsaistības un Lāčplēša bailes par tiem pārkāpumiem, kurus iepriekšējos divos mēnešos esot atklājusi līdzšinējā koalīcija. Taču arī Rihards Eigims nav spējis saglabāt savas pozīcijas – kopš 2018. gada 22. novembra, kad domes sēdes laikā viņa atbrīvošanu no amata atbalstīja 11 deputāti, tostarp seši deputāti no Latgales partijas, četri no partijas "Saskaņa", kā arī Eigima partijas "Mūsu partija" deputāte Līvija Jankovska. Kā pēc sēdes skaidroja šīs idejas iniciatoru Latgales partijas deputāti, šāds lēmums tika pieņemts, lai sekmētu pilsētas attīstību un investoru piesaisti projektiem, kas saskatījuši problēmas komunikācijā ar iepriekšējo pilsētas vadību.

 

Neilgi pēc tam, 18.decembrī, KNAB aizturēja bijušo Daugavpils mēru Rihardu Eigimu ("Mūsu partija") lietā par 10 000 eiro kukuļa pieprasīšanu saistībā ar Daugavpils domes veiktajām iepirkumu procedūrām būvniecības jomā, taču drīz pēc tam viņš tika atbrīvots. Tāpat KNAB veica procesuālās darbības Daugavpils domē. KNAB sāktais kriminālprocess saistīts ar četrus miljonus eiro vērtiem divu izglītības iestāžu pārbūves iepirkumiem, kuros par uzvarētāju atzīta SIA "Modus būve". Latgales partija šajā sakarā aicinājusi atkāpties arī domes priekšsēdētāja vietnieku Igoru Prelatovu, kas Partijas uzskatā kā domes priekšsēdētāja vietnieks ir līdzatbildīgs par lēmumu pieņemšanu un ir atbildīgais par būvniecības jautājumiem, taču tas nenotika.

 

Šodien pilsētas priekšsēdētāja amatam tika izvirzītas divas kandidatūras – atkārtoti amatam tika virzīts Andrejs Elksniņš no partijas “Saskaņa”, savukārt “Latgales partija”, iepriekš nesaskaņojot, amatam vēlreiz virzīja pašu atstādināto Rihardu Eigimu, kas gan atteicās piedalīties vēlēšanās.

“Latgales partijas” deputāts Aivars Broks pirms deputātu izvēles izdarīšanas uzdeva Elksniņa kungam jautājumus, saistītus ar to, vai partija “Saskaņa” ir Maskavas maigā vara, kā arī jautājumu par krievu valodas statusu, uz ko Elksniņš atbildēja izvairīgi, norādot, ka krievu valodu viņš redz kā reģionālo valodu atsevišķās pašvaldībās.

 

Gala rezultātā ar 8 balsīm “par”, 5 “pret” un diviem bojātiem vēlēšanu biļeteniem par pilsētas galvu atkārtoti kļuva Andrejs Elksniņš. Jāpiemin, ka Elksniņa kungs pirms pilsētas mēra izvēles vairākkārt publiski paudis viedokli, ka ārkārtas vēlēšanas ir vienīgais variants pilsētai atgūt stabilitāti, un tās arī būtu neizbēgamas atbilstoši likumam “Par pašvaldībām”, ja 22. janvārim pilsētas galva nebūtu izvēlēta, taču Elksiņš norādīja, ka “Saskaņa” vienīgais Daugavpils pilsētas variants.

 

Neviennozīmīgā nostāja “par” vai “pret” ārkārtas vēlēšanām no visu domē pārstāvēto partiju puses atstāj atvērtu jautājumu par to kādas intereses un kādās sadarbības formās īstenībā tiek pārstāvētas Daugavpils pilsētas domē, jo arī šobrīd izskatās, ka vienošanās deputātu starpā pilsētai svarīgos jautājumos nav principiāli iespējama. Pagaidām uz jautājumiem par koalīcijas veidošanu atbilžu nav, un pēc Elksniņa teiktā nav arī vienošanos ne ar vienu no politiskajiem spēkiem vai deputātiem, taču kā savus primāros mērķus jaunievēlētais domes priekšsēdētājs min ES fondu apguvi, siltumtarifa mazināšanos un taisnīgu pārvaldību.

0
Autors:Grani.lv

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Šodien, 09:55 Sabiedriskā transporta mēnešbiļetes Daugavpilī: vai tas ir izdevīgi?
22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti