Baltkrievu kultūras centrs uzsāk jubilejas pasākumu sēriju 0

Trešdiena, 16 jan 2019, 15:55 Versija drukāšanai

Baltkrievu kultūras centrs uzsāk jubilejas pasākumu sēriju
2019.gada 18.janvārī Daugavpils Baltkrievu kultūras centrā (BKC) notiks zinātniski pētnieciskās akcijas “Baltkrievu ģēniji” pasākums, kurš tiks veltīts Baltkrievu mājas 20. gadadienai. Visa gada garumā skatītāji atklās sev pazīstamo baltkrievu rakstnieku un dzejnieku, sportistu un kosmonautu, politiķu un zinātnieku, mākslinieku un mūziķu vārdus. Par pirmo pasākumā tēmu kļūst “Apgaismotāji”, jo “Sākumā bija vārds”.


Rakstība Baltkrievijā izveidojās vienlaicīgi ar kristietības pieņemšanu. No senās hronikas ir zināms, ka pirmais apgaismības pārstāvis bija Polockas kņazs Izjaslavs. Viņš bija izglītots valdnieks un rūpējas par rakstības izplatīšanu Baltkrievijā. Filozosfs Kirilis Turovskis, grāmatu pārrakstītāja Jefrosinija Polocka, pirmais izdevējs Francisks Skorina, tulkotājs Simons Budnijs, dzejnieks - humānists Nikolajs Gusovskis, teologs Semions Polockis – šo dižo cilvēku ir slaveni gadsimtos.

 

UNESCO kalendārā ir iekļauti tādi Baltkrievijas apgaismības vēstures nozīmīgi datumi, kā 500 gadi kopš grāmatu iespiešanas (2017.gads), Baltkrievu ābecei 400 gadi (2018.gads), 400 gadu kopš Melentija Smotricka “Gramatika” publicēšanas (2019.gads).

 

Viens no vecākajiem slāvu rakstības pieminekļiem ir grāmatas “Turovskoe Jevangelije” manuskripts uz pergamenta, datēts ar XI gadsimtu, kas tagad glabājās Viļņā (Lietuva).

 

Ļoti interesanta ir grāmatas “Terra Marianna” (Marijas zeme) vēsture. Albums tika iespiests Rīgā vainā eksemplārā un 1888.gadā baltieši to uzdāvināja Romas Pāvestam Ļjvam XIII, par godu viņa uzturēšanās pāvesta tronī jubilejai. “Terra Marianna” stāsta par kristietības izplatīšanos Latvijā un Igaunijā – senais nosaukums Livonijā, kuru kādreiz sauca par Māras vai Marijas zemi. Grāmatā ietverta detalizēta informācija par pilīm, baznīcām, ģerboņiem, vēsturiskajām personībām. Ilustrācijas papildina teksts latīņu valodā. Tas ir ļoti vērtīgs dokuments, informācijas avots par reģiona kultūrvēsturisko mantojumu.

 

Albuma „Terra Marianna” iespiešanas iniciatīva pieder māksliniecei un filantropam Marijai Pšezdeckai no Tizengauzenu dzimtas, kura piedzima Postavā (Baltkrievija). Bibliogrāfiskais artefakts glabājas Vatikāna, Apustuliskajā bibliotēkā. Bet dažus gadus atpakaļ, pateicoties starptautiskajām projektam, tika izdota unikālas vēstures grāmatas faksimilu izdevumu tirāža. Grāmatas prezentācija notika arī Baltkrievijas Nacionālajā bibliotēkā.

 

Daugavpils Universitātes asociētais profesors, vēstures doktors Henrihs Soms prezentēs klausītājiem „Terra Marianna” un pastāstīs par Baltkrievijas – Latvijas kultūras sakariem.

 

Pasākuma laikā skanēs baltkrievu dziesmas un dzeja. Sākums – plkst. 17.30, piektdien, 18.janvārī.

 

Pasākuma laikā notiks filmēšana un fotografēšana BKC publikācijām un arhīvam.

0
Autors:BKC preses relīze
Foto:publicitātes attēls

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Šodien, 09:55 Sabiedriskā transporta mēnešbiļetes Daugavpilī: vai tas ir izdevīgi?
22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti