Daugavpils atkritumu dedzināšanas rūpnīcas skandāls turpinās (VIDEO) 0

Piektdiena, 11 jan 2019, 12:05 Versija drukāšanai

 

Lēmums par atkritumu dedzināšanas rūpnīcas celtniecību Daugavpils pilsētā domē pieņemts jau 2017. gadā, sekojot Eiropas savienības noteiktajām direktīvām par atkritumu pārstrādi. Rūpnīcas būvniecība palīdzētu mazināt dabas resursa nodokļa paaugstināšanās ietekmi uz iedzīvotājiem, kā arī ļautu daļu no sadedzināto atkritumu enerģijas pārstrādāt siltumenerģijā, novirzot to uz pilsētas siltumtīkliem. Jau ziņots, ka Daugavpils pilsētas iedzīvotāji nupat iestājušies pret būvniecības projektu, savācot vairāk kā 2000 iedzīvotāju parakstus, taču konflikti ap šo būvniecības objektu pilsētā turpinās.

 

Lai gan šobrīd vēl nav uzsākta būvprojekta izstrāde un jautājums atrodas sabiedriskās apspriešanas stadijā un vēl nav pabeigta ietekmes uz vidi novērtēšanas procedūra, jautājums par atkritumu dedzināšanas rūpnīcas būvniecību Daugavpils pilsētā tiek politizēts – lēmumu par projekta virzību un provizorisko objekta atrašanās vietu 2017. gadā pieņēmis toreizējais pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis, kurš šobrīd, kopā ar pārstāvēto “Latgales partiju”, uzskatāmi cīnās pret objekta izbūvi dzīvojamajā zonā tās negatīvās ietekmes uz vidi dēļ, kamēr Iedarbības un Vidi novērtēšanas dokumentu eksperti norāda, ka konkrētā vieta būvniecībai izvēlēta pamatoti.

 

9. janvārī pilsētas būvniecības komisijas sēdē ar ziņojumu par plānotās atkritumu dedzināšanas rūpnīcas būvobjekta ietekmi uz vidi uzstājās “Latgales partijas” biedre Inguna Kokina vēlreiz uzsverot “Latgales partijas” pozīciju šajā jautājumā pret objekta būvniecību dzīvojamajā zonā un nepieciešamību projektu turpināt, tomēr iznesot objektu ārpus pilsētas robežām.

 

Taču komitejas sēdē negaidīts pavērsiens bija pilsētas domes deputāta Andreja Elksniņa apkopotais materiāli par šo lietu – izrādās, ka 2014. gadā pilsētas dome, kuras priekšsēdētājs tolaik bijis Jānis Lāčplēsis, izdevusi saistošos noteikumus par atkritumu dedzināšanas aizliegumu pilsētas teritorijā, kas ir bijis pārkāpts no paša Jāņa Lāčplēša puses.

 

Pats Jānis Lāčplēsis intervijā uzsvēra, ka šis jautājums ir kārtējo politisko interešu lobēšana un Lāčplēša kunga nepatiesa apmelošana, tādēļ domes deputāts aicinājis nolikt mandātus saviem kolēģiem, ja neapstiprināsies informācija par būvniecības projekta nelikumību attiecībā pret pilsētas saistošajiem noteikumiem, savukārt ja būvniecības plāns tiešām būs bijis pret paša Lāčplēša kunga 2014. gadā parakstītajiem pilsētas saistošajiem noteikumiem, deputāts pats ir gatavs nolikt mandātu.

 

Pēc argumentiem, kas tika izteikti būvniecības komitejas sēdē, 10. janvārī tika sasaukta ārkārtas domes sēde, kurā turpinājās jautājum aizskatīšana. Sēdes laikā deputāti nolēma izveidot deputātu komisiju, lai izvērtētu konkrēto situāciju. Komisijā tika ievēlēti 3 deputāti – Andrejs Eklsiņš no partijas “Saskaņa”, Inguna Kokina no “Latgales partijas” un Igors Prelatovs no ”Mūsu partijas”. Jānis Lāčplēsis šajā domes sēdē gan nepiedalījās un šobrīd pilsētas vadība kārtējoreiz nenonāk līdz problēmas būtībai, un šeit ir jāņem vērā sekojoši aspekti – pirmkārt, vai kādreizējā pilsētas domes priekšsēdētāja Jāņa Lāčplēša rīcība attiecībā pret šo jautājumu ir likumīga, un otrkārt, vai tā nav liekulība no “Latgales partijas” puses – sākotnēji atbalstīt projekta būvniecību konkrētajā vietā Ķīmiķu mikrorajonā, bet tagad uzskatāmi iestāties “par” iedzīvotāju interešu saglabāšanu un būvniecības izcelšanu ārpus pilsētas robežām. Nākamais ir pilsētas domes opozīcijas lēmums veidot šī jautājuma izpētei atsevišķu komisiju, kas vēl jo vairāk aizkavēs iespējamā risinājuma atrašananu. Un, treškārt – ir jāizprot, kas Daugavpils pilsētas iedzīvotājos ir radījis pārliecību par atkritumu de3dzināšanas rūpniecības kaitīgumu videi, ja šī ir pasaulē plaši izplatīta prakse un arī vides speciālisti atzīst, ka kaitējums dabai netiks nodarīts.

 

Vēl jāpiemin fakts, ka šajā pat dienā jaunajam “Latgales partijas” biedram Ņikitam Aleksejevam 5:00 no rīta tika aizdedzināta privātā automašīna. Pēc Valsts policijas ierašanās konstatēts, ka mašīna aizdedzināta ļaunprātīgi, un jaunais partijas biedrs šo notikumu saista ar savu lielo iniciatīvu jautājumā pret atkritumu dedzināšanas rūpnīcas celtniecību Ķīmiķu mikrorajonā.

 

Uz jautājumu par Lāčplēša kunga atbildību ar atkritumu dedzināšanas rūpnīcas celtniecību saistītajos jautājumos jaunais partijas biedrs atbildēja, ka kamēr pilsētas domes opozīcijas argumentiem nebūs simtprocentīga pamatojuma, viņš tam neticēšot, jo šī neesot pirmā reize, kad Lāčplēša kungs tiekot apmelots. Jautājums nākamajā nedēļā tiks skatīts arī pilsētbūvniecības un vides attīstības komisijā.

0
Autors:Evika Muizniece

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti