Audžu ģimenes iepazīstas ar jaunajiem likumiem 0

Piektdiena, 26 okt 2018, 15:30 Versija drukāšanai

Audžu ģimenes iepazīstas ar jaunajiem likumiem
Kopā ar citiem saskaņotiem likumiem un bez iespējas izteikties jau vasaras sākumā valdība atbalstīja Labklājības ministrijas izstrādātos noteikumus audžuģimeņu statusa dažādošanai un Ārpusģimenes aprūpes atbalsta centru izveidi. Kā īpaši sasauktā preses konferencē norādīja labklājības ministrs Jānis Reirs („Vienotība”), atbalsta centros bērnunamu bērnus uzņemošajām ģimenēm būs noteikts pakalpojumu grozs, kā arī turpmāk bāriņtiesas vairs nepildīs gan ģimeņu atbalsta, gan kontroles funkcijas, tomēr uz šo brīdi, piemēram, Latgalē, darbojas tikai viens šāds centrs.


No šī gada 1. jūlija Latvijā tika ieviestas divu veidu specializētās audžuģimenes – krīzes audžuģimenes, kuras būs gatavas uzņemt bērnu jebkurā diennakts laikā, un specializētās audžuģimenes bērniem ar smagiem funkcionāliem traucējumiem, kuriem ir nepieciešama īpaša kopšana. Paralēli tiek veidoti īpaši ārpusģimenes aprūpes atbalsta centri, lai nodrošinātu psihosociālu un praktisku palīdzību ne tikai audžuģimenēm, bet arī šodienas un nākotnes aizbildņiem, viesģimenēm un adoptētājiem. Līdz šim atbalstu un saikni ar audžuģimenēm nodrošināja Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija vai bāriņtiesa. Tomēr likumprojekta “Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā” anotācijā atzīts: situācija, ka bāriņtiesas pārstāvji gan atlasa/piešķir statusu audžuģimenei, gan kontrolē tās pakalpojumu kvalitāti, ir nepareiza, tāpēc metodisko atbalstu un kontroles funkcijas ir nepieciešams nodalīt.

 

Atbalsta centru funkciju nodrošinās nevalstiskās organizācijas – biedrības, nodibinājumi vai komersanti, kas saņems finansējumu no valsts budžeta, ievērojot Ārpusģimenes aprūpes atbalsta centra noteikumos minētās prasības un kārtību. Ārpusģimenes atbalsta centrs “Daugavpils” pagaidām ir vienīgais šāds centrs Latgalē, kura izveidi sfēras speciālisti un pašas audžu ģimenes vērtē atzinīgi, jo līdz šim audžu ģimenēm nav bijis kur vērsties ar esošajām problēmām.

 

Abas jaunās audžu ģimeņu specializācijas vienlaikus iegūt nav iespējams. Specializētajām audžuģimenēm plānots lielāks atalgojums nekā pārējām audžuģimenēm un vienreizēja kompensācija mājokļa pielāgošanai 500 eiro apmērā, taču pēc sfēras speciālistu domām un pieredzes spriežot, tikai lielāks finansējums nepalielinās specializēto audžu ģimeņu skaitu, savukārt krīzes audžu ģimenes, kādas Latgalē pagaidām nav nevienas, arī lielākajā daļā gadījumu nespēs veidoties, jo tās ģimenes, kas būt gatavas uzņemt bērnus 24/7, lielākajā daļā gadījumu jau ir pārpildītas. Lai gan Daugavpils novada statistika audžu ģimeņu jomā ir ļoti pozitīva, jo ir parādījušās 5 jaunas audžu ģimenes, jautājumi par krīzes ģimenēm tiek aktualizēti arī saistībā ar drīzumā gaidāmajiem svētkiem, jo, kā liecina statistika, bērni no ģimenēm visbviežāk tiek izņemti tieši svētku laikā, un, pēc izņemšanas, īstajās ģimenēs atgriežas vien 10% bērnu.

0
Autors:Grani.lv
Foto:pixabay.com

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti