Salienas pagastā attīstās Ievārījuma dienas tradīcija 0

Ceturtdiena, 11 okt 2018, 15:33 Versija drukāšanai

Salienas pagastā attīstās Ievārījuma dienas tradīcija

Šogad, pašā rudens pilnbriedā, Salienas pagasta kultūras namā tika ielikts sākums pasākumam, kas gan pēc tā dalībnieku, gan organizatoru domām kļūs par spēcīgu pagasta tradīciju – te tika svinēta Ievārījuma diena, dodot saimniecēm iespēju satikties, apspriest ievārījuma vārīšanas nianses, dalīties ar receptēm un dot padomus, kāds ievārījums kādam mērķim labāk lietojams. Katrai no ievārījuma vārītājām ir savs stāst par to, kā un kādiem iemesliem ievārījumi top, bet, nepašaubāmi, ievārījuma vārīšana ir neatņemama rudens sagaidīšanas sastāvdaļa.


Salienas pagasta ievārījumu meistares Zofijas Jakovlevas ievārījums pasākumā izcēlās citu starpā ar savu oriģinalitāti, un meistare padalījās ar klātesošajiem arī ar savdabīgo recepti.

 

Fizāļu ievārījums (autore Zofija Jakovleva)

 

• 1 kg fizāļu

• 1 kg zaļu tomātu

• 1 kg ābolu

• 2 apelsīni

• 1,5 kg cukura (2kg, ja izmanto skābus ābolus

• 2 tējkarotes malta ingvera

 

Visus ingredientus apber ar cukuru un atstāj vēsā telpā uz 12 stundām iesūkties. Pēc tam gatavo masu vāra 30 – 40 minūtes, līdz iegūta vēlamā konsistence.

Savukārt ievārījuma meistares Sandras prezentēto ievārījumu vārīt iemācījies viņas vīrs, kas to lieto ārstnieciskos nolūkos, un arī Sandra laipni piedāvāja homeopātiskā priežu pumpuru ievārījuma recepti.

 

Priežu pumpuru ievārījums (ārstniecisks)

 

• 1 kg svaigu priežu čiekuru (parasti ievāc maijā)

• 3 litri ūdens

• 2,5 kg cukura

 

Sākumā čiekurus vāra bez cukura 4 stundas, tad liek glabāties tumšā vietā uz 12 stundām. Kad virums nostāvējies, to caur sietu nokāš, tad atkal liek uz uguns, pievieno cukuru un vāra vēl 2 stundas, kamēr paliek biezs. Interesanti, ka priežu pumpuru ievārījum krāsa galu galā būs tumši sarkana.

 

Pasākuma dalībnieces Ievārījuma dienas gaitā apsprieda arī citu ievārījumu ārstnieciskās īpašības, atklājot, ka ļoti enerģētisks un veselību veicinošs auglis Latvijā ir ābols, jo tā šķērsgriezumā ir zvaigzne, kas jau izsenis ir bijis aizsardzības un labklājības simbols. Taču bez pieredzes apmaiņas un ievārījumu degustācijas šādi pasākumi lauku apvidos ir svarīgi tādēļ, ka tie dod iespēju iedzīvotājiem iznākt no mājām un komunicēt.

 

Visas Ievārījuma dienā apkopotās receptes kopā ar ievārījumu attēliem tiks apkopotas grāmatā, un tā kā Salienas pagasta šī brīža kultūras nama vadītāja Jūlija Keviša pati ir dizainere, nākotnē tiek plānots strādāt ne vien pie ievārījum garšas, bet arī pie dizaina, kura kvalitatīvai izstrādei varētu tikt rīkotas meistardarbnīcas ne vien ievārījuma vārītājām pašām, bet iesaistot arī to bērnus un mazbērnus.

Autors:Grani.lv
Foto:Pixabay

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti