Daugavpilī atklāts jauns nieru aizstājterapijas dienas stacionārs 0

Pirmdiena, 17 sep 2018, 12:39 Versija drukāšanai

Daugavpilī atklāts jauns nieru aizstājterapijas dienas stacionārs

Vēl pirms pārdesmit gadiem biežākais nieru bojāejas iemesls bija hronisks glomerulonefrīts jeb nieru kamoliņu iekaisums, taču šobrīd visā pasaulē par nieru mazspējas jeb hroniskās nieru slimības galveno iemeslu kļuvuši otrā tipa cukura diabēta un ilgstoši paaugstināta asinsspiediena izraisīti nieru bojājumi.


Vēl pirms pārdesmit gadiem biežākais nieru bojāejas iemesls bija hronisks glomerulonefrīts jeb nieru kamoliņu iekaisums, taču šobrīd visā pasaulē par nieru mazspējas jeb hroniskās nieru slimības galveno iemeslu kļuvuši otrā tipa cukura diabēta un ilgstoši paaugstināta asinsspiediena izraisīti nieru bojājumi.

 

Latvijā pašlaik aptuveni 5 simtiem hroniskās nieru slimības pacientu tiek veikta hemodialīze vai peritoneālā dialīze, bet 550 pacientu dzīvo ar funkcionējošu donora nieri. Hemodialīze ir asiņu attīrīšana, izmantojot mākslīgu filtru jeb ierīci, ko dēvē par mākslīgo nieri. Procedūras notiek trīs reizes nedēļā un parasti ilgst apmēram četras stundas. Lai šis medicīnas pakalpojums Latvijā tiek simtprocentīgi apmaksāts no valsts puses, pacientiem problēmas bieži vien sagādā nokļūšana līdz aizstājterapijas procedūras vietai. Lai atvieglotu pakalpojuma pieejamību Daugavpils pilsētas un novada iedzīvotājiem, Latgales uroloģijas centrā Daugavpilī nupat durvis vēris jauns nieru aizstājterapijas dienas stacionārs.

 

Lielākais nieru aizstājterapijas pakalpojumu sniedzējs Latvijā “Medicīnas sabiedrība Gaiļezers” cilvēkiem ar nieru slimībām ik gadu veic aptuveni 14 000 dažādu procedūru, un pagājušogad uzņēmums atvēris arī nieru aizstājterapijas dienas stacionāru Preiļu pilsētā. Šobrīd Daugavpilī nieru aizstājterapijas pakalpojums joprojām pieejams arī Daugavpils Reģionālajā slimnīcā, kas katru dienu spēj uzņemt līdz 40 pacientiem. Jaunais dienas stacionārs pilsētas centrā Rīgas ielā 54 a savukārt pacientiem būs pieejams katru otro nedēļas dienu, un tas spēs uzņemt līdz 20 pacientiem dienā.

 

Jaunā dienas stacionāra izveide Daugavpolī pilnībā finansēta no Medicīnas sabiedrības “Gaiļezers” finanšu līdzekļiem, kas kopumā sastādījuši 165 tūkstošus eiro. Kā minēja intervijā Georgs Ritovs, nākotne centrā pacientiem būs pieejamas arī bezmaksas nefrologa konsultācijas. Kā jau minēts, Latvijā nieru aizstājējterapiju pilnībā apmaksā valsts, taču grūtības rodas pakalpojuma pieejamībā. Pašvaldības savu finansiālo iespēju robežās cenšas segt transporta izdevumus, lai pacienti nokļūtu uz hemodialīzes centriem. Rīgā, piemēram, tie ir 71,14 eiro mēnesī, Siguldas novadā – līdz 75 eiro mēnesī, Daugavpilī – 100 eiro gadā.

0
Autors:Evika Muzniece
Foto:Pixabay

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti