Šķaunes tautas nams pārpildīts, Marijai Andžānei – 100 (VIDEO) 0

Otrdiena, 11 sep 2018, 20:11 Versija drukāšanai

Šķaunes tautas nams pārpildīts, Marijai Andžānei – 100 (VIDEO)

Marija Andžāne ir latgaliešu dzejniece, kas dzimusi 1908. gada 8. septembrī. 1944. gadā, kara vilnim ejot pāri Latgalei, dzejniece pametusi dzimto māju Šķaunes pagasta Mačos un devusies sākotnēji uz Vāciju, bet tad pārvākusies uz dzīvi ASV. Šķaunes pagastā Marija Andžāne tiek pētīta kopš 1990. gada profesores Ilgas Šuplinskas vadībā, un šogad uz dzejnieces 110 tās jubilejas svinībām ieradās arī dzejnieces dzimtas pārstāves, kas vien nesen uzzinājušas, ka Marija Andžāne bijusi tiem rados.


 

Pirmo reizi Latgali apciemojusi arī dzejnieces mazmeita Anita Marija no ASV, kas vecmāmiņu atceras kā spēcīgu raksturā, bet sirsnīgu attieksmē pret mazbērniem. Marija Andžānei dzīve svešumā devusies grūti – valodas barjeras dēļ dzejniece bijusi gandrīz izolēta no komunikācijas ar sabiedrību un pat mazbērniem, kas latviešu valodu nezināja. Dzejnieces mazmeita nonākot vecmāmiņas piemiņas vietā bija patiesi pārsteigta un pateicīga par to, ka Latvijā tik saudzīgi tiek glabāta šīs zemes dižgaru piemiņa. Anita Marija strādā par auduma dizaineri, un stāstot par vecmammu arī atklāja, ka visu laiku viņa neesot varējusi saprast, no kurienes nākot viņas iedvesma, un tikai atbraucot uz Latgali tapis skaidrs, ka Latvijas dabas motīvi un raksti, kas redzami viņas profesionālajā radošajā izpausmē, nāk no vecmāmiņas dzimtās puses. Šādu pasākuma nozīmību uzsvēra arī Marijas Andžānes brāļa meita Lolita Šelvaha.

 

Marijas Andžānes dzeja iedvesmo ne vien lasītājus, bet arī mūziķus, viens no kuriem ir Sovvaļnīks, kas daudzas savas dziesmas rakstījis tieši ar Marijas Andžānes dzeju, kuras aktualitāte – cilvēks konkrētajā mirklī, cilvēks pats savā priekšā – nezūd vēl šodien.

 

Kā minēja intervijā pasākuma galvenā organizatore, Marijas Andžānes pētniece profesore Ilga Šuplinska, mūsdienās, kad tik daudz notiekot bezjēdzīgu, ātru un histērisku kustību, Marijas Andžānes dzeja, kas fokusēta arī uz cilvēku konkrētajā brīdi varētu būt tā, kas ļautu sakārtot sevi, vidi sev apkārt, domājot arī valstiskā mērogā. Pasākumā tika aicināti piedalīties arī Šķaunes un ar Šķauni saistīti iedzīvotāji.

 

Tāpat kā citi nelielie ciemati, arī Šķaune strauji zaudē iedzīvotājus. Šis ir pirmais gads, kad Šķaunes pamatskola strādā kā sešgadīgā skolas, tādēļ Marijas Andžānes jubilejas svinībām šogad ir arī tālejoša nozīme, jo to laikā tika domāts arī par Šķaunes pagasta pārvaldes ēkas kā tūrisma objekta tālāku attīstīšanu.

 

Pagasta ēku jeb 1930. gados celto robežsardzes kordonu, plānots piepildīt ar vietējo iedzīvotāju dzīves un atmiņu stāstiem, lai labākajā gadījumā veicinātu tūrisma plūsmu uz Latgales pierobežu, bet sliktākajā – saglabātu piemiņu par Šķauni un turienes nākušajiem ļaudīm.

0
Autors:Evika Muizniece
Foto:TV DAUTKOM

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti