Iedzīvotāji uzdeva DZKSU interesējošos jautājumus 1

Otrdiena, 07 apr 2015, 15:40 Versija drukāšanai

Iedzīvotāji uzdeva DZKSU interesējošos jautājumus
Daugavpils pilsētas domes konferenču zālē notika sapulce, kurā piedalījās pašvaldības un apkalpojošo uzņēmumu vadība, māju vecākie un iedzīvotāji, kas ir ieinteresēti saglabāt un uzturēt dzīvojamo fondu labā stāvoklī. Tikšanās notika mierīgāk un klusāk nekā visas iepriekšējās reizes, bet arī šoreiz neiztika bez emocionālas uzstāšanās un sapulces dalībnieku aplausiem, kas veltīti runātājiem.


Sapulces darba kārtībā bija trīs jautājumi: daudzdzīvokļu māju labiekārtošana, māju siltināšana un iespēja atslēgties no centrālās apkures sistēmas. Par pirmajām divām Daugavpils pašvaldības programmām laikraksts “СейЧас” jau informēja savus lasītājus. Lai saņemtu domes finansējumu daudzdzīvokļu māju pagalmu labiekārtošanai, ir nepieciešams pārņemt mājas pārvaldīšanas tiesības un jāizlemj, kādi remontdarbi ir nepieciešami: autostāvvietu būvēšana, bērnu rotaļu laukumu ierīkošana, zaļās zonas labiekārtošana, ielas apgaismojuma uzstādīšana vai arī mājas avārijas situāciju likvidēšana. Katram darba veidam ieplānots savs maksimālais finansējuma apmērs. Pārsvarā tie ir 50% no izdevumu apmēra, bet ne vairāk kā 10 tūkst. eiro. Var piedalīties vairākās apakšprogrammās, piemēram, autostāvvietu ierīkot un gaismekļus pagalmā uzstādīt.

 

Jāuzsver, lai piedalītos māju siltināšanas programmā, nav obligāti jāpārņem mājas pārvaldīšanas tiesības, un atbalsts kompleksai mājas siltināšanas sastāda 60% no izmaksām , bet atsevišķas mājas daļas siltināšanai (piemēram logu un durvju nomaiņai kāpņutelpā) - 80% no izmaksām.

 

Izpētiet sava īpašuma Zemes grāmatu!

 

Mājas pārvaldīšanas tiesību pārņemšana kļuva par galveno apspriešanas tēmu. “Mēs esam dzīvokļu īpašnieki, nevis visas mājas īpašnieki!”- norādīja viens no klātesošajiem. Daugavpils dzīvokļu un komunālās saimniecības (DZKSU) vadītājs Jevgeņijs Oļenovs piedāvāja vīrietim atgriežoties mājās izpētīt īpašuma Zemes grāmatu, kurā ir norādīts dzīvokļu īpašums, kā arī domājamās daļas no mājas īpašuma, vairākumā no gadījumiem tā ir zeme zem mājas. Cilvēki auditorijā nerimās: “Kā mēs varam pārņemt pārvaldīšanas tiesības īpašumam, kas mums nepieder? Daudzdzīvokļu māju īpašnieks Zemes grāmatā skaitās Dome”. DZKSU vadītājs skaidro: tiklīdz iedzīvotāji pārņem savas mājas pārvaldīšanas tiesības, ēka tiek norakstīta no domes bilances. Mājas un dzīvokļu īpašnieki var lemt, kā pārvaldīt savu īpašumu, ko uzlabot un kā ieguldīt līdzekļus.

 

Uz šādu skaidrojumu rodas jauns pieņēmums: “Ja mēs nepārņemsim mājas pārvaldīšanas tiesības un māja skaitīsies Domes bilancē, tad arī Domeii būs jāpiedalās dažādās programmās, kā konkrētās mājas pārvaldniekam un īpašniekam saskaņā ar Zemes grāmatu?” Sarunā iesaistījās Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Pēteris Dzalbe un norādīja: Jūs varat brīvi izvēlēties: iesaistīties likumu un juridisko statusu interpretācijā, vai arī uzlabot savus dzīves apstākļus. Šobrīd Dome jums piedāvā reālu iespēju saņemt budžeta līdzekļus, kurus jūs varat ieguldīt savā īpašumā ar noteikumu, ka tiek ieguldīti arī pašu iedzīvotāju līdzekļi”. Līdz ar to kļuva skaidrs, ka Dome vairs neko nedarīs iedzīvotāju vietā. Ja dzīvokļu īpašnieki neizrādīs iniciatīvu un gatavību daļēji segt izdevumus, tad arī turpmāk māju pagalmos būs bedres un automašīnas būs novietotas uz zālāja. Neviens neremontēs un pat nepiedāvās neko.

 

Cik maksā pārējie?

 

Daudzus iedzīvotājus neapmierina tāda pieeja situācijai. “Kāpēc agrāk DZKSU veica kāpņu telpu kosmētisko remontu, bet tagad – tikai par papildus iedzīvotāju līdzekļiem?Kāpēc jūs nepildāt savus pienākumus un neuzlabojat iedzīvotāju dzīves apstākļus, bet gan piedāvājat mums maksāt vēl vairāk? Kāpēc mums ir pienākums līdzfinansēt darbus?” – jautāja kāda sieviete.

 

Uz šiem jautājumiem DZKSU pārstāvji atbildēja, ka Valsts kontrole veica pārbaudi Daugavpilī un kritizēja pašvaldības pieeju remontdarbiem privātīpašumos, un aizliedza turpmāk šādos objektos ieguldīt valsts līdzekļus. Tāpēc tagad tiek piedāvātā šāda iespēja: “50 pret 50” vai vismaz, kā gadījumos ar bēniņu siltināšanu - “80 pret 20".

 

Pēc kā iedzīvotāji izvirzīja mūžīgo jautājumu: “Par ko tad mēs maksājam DZKSU? Mēs redzam tikai sētnieku darbu! Paldies, protams, viņiem, bet vai tiešām tas maksā tik dārgi? Vai tiešām pa šiem gadiem mēs neesam pietiekoši samaksājuši, lai mums vismaz remontu kāpņu telpā uztaisītu?” - interesējās sapulces dalībnieki.

 

DZKSU vadītājs Jevgeņijs Oļenovs aicināja ikvienu interesentu apmeklēt Daugavpils dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmuma arhīvu un iepazīties ar tā saucamo mājas lietu. Šajā dokumentā tiek atspoguļoti visi veiktie darbi, kas tika veikti saskaņā ar mājas uzturēšanu un par ko maksā iedzīvotāji. Oļenova kungs uzsvēra, ka no pakalpojuma pamattarifa tikai 6.5 centi - ir uzņēmuma administratīvie izdevumi.

 

Priekšsēdētāja vietnieks Pēteris Dzalbe, ieraugot auditorijā divu citu apkalpojošo organizāciju pārstāvjus, palūdza viņiem, lai pasaka, kāds tarifs par apkalpošanu ir viņu pārstāvētajās organizācijās. Privātās uzņēmuma Land Invest D vadītājs Nikolajs Vasiļjevs paziņoja, ka minimālo mājas apkalpošanas pakalpojumu klāstu viņa uzņēmums piedāvā par 28 centiem/ 1 m2. Novada uzņēmuma Naujenes pakalpojumu serviss jurists Ruslans Golovaņs paziņoja, ka maksa par mājas apkalpošanas pakalpojumu viņa pārstāvētajā uzņēmumā sastāda 20 centi un papildus tiek iekasēti 8 - 10 centi kā iemaksa mājas uzkrājuma fondā.

 

No riska netiek pasargāti

 

Sapulcē bija cilvēki, kurus interesēja konkrēti jautājumi, kas bija saistīti ar domes līdzekļu mājas labiekārtošanai saņemšanu. DZKSU vadītājam jautāja par kārtību, kādā dzīvokļu īpašnieki var pieņemt lēmumu. Oļenova kungs paskaidroja, ka dzīvokļu īpašnieki vienas sapulces laikā var pieņemt lēmumu par mājas pārvaldīšanas tiesību pārņemšanu, par līguma noslēgšanu ar apsaimniekotāju, par līgumu noslēgšanu ar mājas pārvaldītāju un apsaimniekotāju (viena un otra pienākumus var pildīt DZKSU) un par projekta sagatvošanu finansējuma saņemšanai no domes. Ja īpašnieku vairākums paraksta trīs vai četrus sapulces protokolus – DZKSU izsludina iepirkumu tehniskā projekta izgatavošanai. Pēc kā tiek izsludināts iepirkums būvdarbu īstenošanai. Sagatavotā tāme tiek iesniegta izskatīšanai un lēmuma pieņemšanai finansējuma piešķiršanai mājokļu komitejā . Ja dome projektu atbalsta un iedzīvotāji vel joprojām vēlas īstenot to, tad var sākties būvdarbi.

 

Vai DZKSU var garantēt, ka domes finansēs projektus? Diemžēl, nē. Deputāti patur tiesības jebkurā brīdī grozīt pašvaldības saistošos noteikumus, jo pašvaldības budžeta līdzekļi ir ierobežoti.Piemēram, Vienības iela 4 un Jātnieku ielas 88 māju vārdā DZKSU iesniedza domē nepieciešamos dokumentus uzreiz pēc tam, kad Pašvaldības saistošie noteikumi tika grozīti un paredzēto 80% vietā mājas siltināšanai dzīvokļu īpašnieki saņēma tikai 60%.

 

Kā noskaidrot, cik kopumā izmaksās ieplānotie remontdarbi? Teorētiski izmaksas var paredzēt, ņemot vērā celtnieku piestādīto tāmi, taču ļoti bieži projekta realizācijas gaitā parādās nepieciešamība veikt papildus darbus. Patiesībā, ir iespējams, ka vainīgs ir projekta tehniskās dokumentācijas zemais līmenis, tāpēc arī šeit pastāv riski. Sapulces vadītāji atzina, ka dažkārt ir problēmas ar ieplānoto darbu īstenošanu.

 

Apkopojot visu teikto var secināt, ka neviens nevienu nemēģina pārliecināt. Tiek piedāvāta iespēja. Vēlaties? – Izmantojiet! Nevēlaties? Baidāties? – Dzīvojiet kā ir!

Autors:Grani.lv
Foto:Jurijs Dunaiskis

Komentāri (1)

Citas ziņas

 

3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
Finansējums uzņēmumiem 3 janvārī 2017 13:04

Finansējums uzņēmumiem Jūsu biznesa izaugsmes paātrināšanai, ieguldot investora līdzekļus uzņēmuma kapitālā vai piesaistot aizdevumu! http://www.cityfinances.lv/lv

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti