Anastasijas Sazankovas jaunā grāmata atdzīvināja vēsturi 0

Otrdiena, 24 apr 2018, 13:39 Versija drukāšanai

Anastasijas Sazankovas jaunā grāmata atdzīvināja vēsturi
2018. gada 17. aprīlī Baltkrievu kultūras centrā (BKC) notika literāri-muzikālais vakars veltīts Daugavpilī pazīstamas dzejnieces un mākslinieces, Daugavpils pilsētas domes goda raksta un sudraba zīmes “Gada balva-2014” īpašnieces Anastasijas Sazankovas vēstures poēmas “Jaroslavs” prezentācijai.


„Aizmirstot vārdu – zaudējām sevi. Aizmirstot vēsturi – zaudējām Tēvzemi. Saglabājot atmiņu par savu dzimteni, ciešot pēc nostaļģijas, pat esot tālu no dzimtenes mēs esam viņas meitas un dēli…” – tie ir autores vārdi no vēsturiskās poēmas „Jaroslavs” priekšvārdiem. Vēsturiskā tēma, dzimtenes un vēsturiskā mantojuma tēma, ir ļoti tuvas Anastasijai Sazankovai. Esot īstai baltkrievu tautas meitai viņa nevarēja neuzrakstīt par Polockas zemes pazīstamajiem cilvēkiem (kur pati ir dzimusi) – Jefrosinju Polocku, Rognedu un tagad tika publicēta jauna grāmata par Rognedas dēlu – Jaroslavu Gudro.

 

Anastasija Sazankova piedzima Baltkrievijā, Zaharniči ciemā, Polockas rajonā. Pabeidza Polockas medicīnas profesionālo skolu, tālāk sekoja Valsts Medicīnas Universitāte Minskā. Visu savu dzīvi strādāja par ārstu un pat ir izdevusi grāmatu par ārstniecības augiem. A.Sazankova ir Latgales brīvo mākslinieku asociācijas dalībniece, aktīva Baltkrievu kultūrizglītības biedrības “Uzdim” biedre. Neskatoties uz cienījamo vecumu dzīvo aktīvi - glezno, raksta dzeju, izdod grāmatas, piedalās Dienas aprūpes centra darbībā, ka arī pilsētas pasākumos.

 

A.Sazankovas astotās pēc kārtas grāmatas vēsturiskās poēmas „Jaroslavs” prezentācija pēc tradīcijas notika Baltkrievu kultūras centrā. Anastasija Sazankova ir aktīvs un daudzpusīgs talantīgs cilvēks, ir vienkārša un centīga, ir cienījama ne tikai baltkrievu diasporā, bet arī Daugavpils radošu cilvēku vidū. Tāpēc uz pasākumu atnāca daudz dzejnieces talanta cienītāju, kuriem bija iespēja pieskarties mūsu senču bagātajam vēsturiskajam mantojumam, noklausīt ļoti krāsaino un aizraujošo autores stāstu par savu grāmatu, dažādas versijas un vēsturiskus faktus, kuri izveidoja poēmas pamatu.

 

Daudzi draugi mākslinieki – Daugavpils dzejnieki, rakstnieki, gleznotāji pateica daudz labu vārdu poēmas autorei, deklamēja savus dzejoļus un dziedāja dziesmas: Gaļina Sontocka, Stanislavs Volodjko, Faina Osina, Marija Safronova, Jevtihijs Konopļevs, Pavels Plotnikovs, Valentīna Prudnikova, Jefrosinija Lele, Pjotrs Lavrenovs un citi.

 

Klausītājus aizkustināja baltkrievu dziesmas, kuras liriski izpildīja koru kapela “Spadčina” (vadītāja Janina Juzefoviča). Vakara vadītāja, vecākais kultūras darbinieks un Baltkrievu biedrības “Uzdim” dalībniece Jevgenija Guļajeva, sarīkoja pasākumu ļoti augstā līmenī, savācot daudz materiālu par A.Sazankovu un viņas grāmatu.

 

BKC vadītāja un Baltkrievu biedrības “Uzdim” valdes locekle Žanna Romanovska ar biedrības “Uzdim” dalībnieci Tatjanu Deņisovu sirsnīgi apsveica Anastasiju Sazankovu sakarā ar jaunās grāmatas, veltītai tādam interesantam vēsturiskajam laikmetam, izdošanu; novēlēja radošu iedvesmu un neapstāties pie sasniegtā.

0
Autors:preses relīze
Foto:publicitātes foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti