Latvijas simtgadē atvērsim baltkrievu dārgumu lādi! 0

Pirmdiena, 22 jan 2018, 14:56 Versija drukāšanai

Latvijas simtgadē atvērsim baltkrievu dārgumu lādi!
«Куфар беларускіх скарбаў» (“Baltkrievu dārgumu lāde”) - tā saucas Daugavpils Baltkrievu kultūras centra projekts, veltīts Latvijas Republikas simtgadei. Mākslinieciski novadpētnieciskā akcija startēs 31. janvārī un turpināsies visu gadu ar dažāda veida pasākumiem, kuros skatītāji tiks iepazīstināti ar baltkrievu materiālo un nemateriālo mantojumu. Projekts noslēgsies ar festivāla “Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī”koncertu un muzeja ekspozīcijas atklāšanu.


Lādes tiek izmantotas dažādās kultūrās kopš seniem laikiem. Ilgu laiku tāda koka kaste bija universāls mēbeļu pamatpriekšmets. Lāde varēja spēlēt galda, krēsla, guļamvietas un apģērba glabāšanas un mājsaimniecības tvertnes lomu, kā dažādu vērtslietu, kā arī pārtikas produktu (graudu, miltu, speķa u.c.) tvertne. Baltkrievu tautas kultūrā lāde (“куфар”) praktiski bija kulta un maģiskais objekts. Lāde aizņēma svarīgu vietu arī kāzu un citos rituālos, to apdziedāja dziesmās un paražās.

 

Lādes veidoja no priežu un egļu dēļiem, uz figūras kājiņām – balstiem, bieži uz koka vai kaltiem riņķiem. Sānos piestiprināja rokturi, uz priekšējās sienas – slēdzeni. Nereti lādi rotāja mākslinieciskā apcinkošana dzelzs svītras veidā. Ar laiku parādījās dekoratīvi mākslinieciskā apgleznošana. Katrā Baltkrievijas reģionā apzīmējumā dominēja dažādas krāsas un spilgti zīmējumi ziedu pušķu veidā. Ar visskaistākiem ornamentiem lādes apgleznoja Ogovas un Šarkovščinas meistari.

 

Savā “Baltkrievu dārgumu lādē” mēs ielikām sakrālus autentiskus darinājumus: izšūtos dvieļus – rušņiki, austus galdautus un segas, pītās jostas, šūtos tautas tērpus un citas roku darba priekšmetus, kas ir baltkrievu materiālais mantojums. Katra projekta pasākums tiks veltīts vienam vecmāmiņas lādes priekšmetam, un par pirmo tēmu kļūs rušņik – kā tīrības un dzimtās mājas simbols.

 

Radošo kolektīvu “Kupaļinka”, “Ļanok”, “Pauļinka”, “Spadčina”, “Praļeski”, solistu un dzejnieku izpildījumā tiks izpildītas dziesmas, dejas, dzeja, leģendas, paražas, kas ir nemateriāls baltkrievu mantojums.

 

Aicinām Latgales iedzīvotājus pievienoties mūsu akcijai un piedāvāt Daugavpils Baltkrievu kultūras centram baltkrievu sadzīves priekšmetus, lai kopīgi veidotu muzeja ekspozīciju. Katrs uzdāvināts priekšmets tiks atzīmēts, bet tā autors saņems pateicības rakstu un viņa vārds tiks ierakstīts Latgales baltkrievu muzeja veidotāju hronikā.

 

Sirsnīgi aicinām uz vakaru “Baltkrievu dārgumu lāde”, kurš notiks trešdien, 2018.gada 31.janvārī, plkst. 17.00 Baltkrievu kultūras centrā (Daugavpils, Alejas iela 68-1A). Atvērsim kopā Latvijas baltkrievu vēstures lappuses!

0
Autors:Preses relīze
Foto:Press foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti