Lielā Stropu ezera krastā izvilks kuģīti, kas radījis piesārņojumu ūdenstilpnē 0

Ceturtdiena, 26 mar 2015, 10:06 Versija drukāšanai

Lielā Stropu ezera krastā izvilks kuģīti, kas radījis piesārņojumu ūdenstilpnē
Šonedēļ, 27.martā,Daugavpilī, Lielajā Stropu ezerā krastā tiks vilkts piesārņojumu radījušais bojatais iegrimušais kuģītis "Stropu vilnis" (peldošā pirts).Kā pastāstīja Daugavpils Komunālās saimniecības pārvaldes vadītājs Aivars Pudāns, kuģīša izvilkšanu krastā paredzēts īstenot, piesaistot divus ceļamkrānus un smago vilcējtehniku - buldozeru vai ekskavatoru.


Lai atvieglotu kuģīša izvilkšanu, ir demontēta pirts un notiek augšējā klāja griešanas darbi. Tāpat plānots saremontēt un aizvērt vandaļu sabojāto kuģa kingstonu. Bez šīs ierīces funkcionalitātes atjaunošanas ūdens sūknēšana no kuģa korpusa nav iespējama. Ar mērķi veikt tā utilizāciju nedēļas sākumā kuģīti, kura masa ir 28 tonnas, no maksātnespējīgās SIA "Ekobūvniecība" pārpirka kāda privātpersona.

 

Kuģīša izvilkšana no ūdens ir viens no nepieciešamajiem priekšnosacījumiem līča attīrīšanai no naftas produktiem, kas noplūst no kuģīša. Stropu ezerā noplūdušo naftas produktu savākšana un utilizācija varētu izmaksāt vairākus tūkstošus eiro. Šie izdevumi būs jāsedz kuģīša iepriekšējam īpašniekam.

 

Patlaban naftas produktu noplūde no kuģīša Stropu ezerā ir apturēta, ezerā ir uzstādītas norobežojošās un absorbējošās bonas, norobežojot piesārņojumu starp piestātni un krastu, un turpinās tā savākšanas darbi. Avārijas vieta tiek uzraudzīta cauru diennakti.

 

Pēc Daugavpils reģionālās vides pārvaldes speciālistu atzinuma, patlaban videi nodarītais kaitējums ir neliels un pludmales, kurai vairākas reizes bijis piešķirts Zilais karogs, darbība šovasar nebūs apdraudēta. Taču, kamēr nogrimušais kuģītis nav izvilkts no ūdens, piesārņojuma draudi turpina pastāvēt.

 

Avārijas seku novēršanas darbus pludmalē "Stropu vilnis" plānots pabeigt līdz 1.aprīlim, līdz 15.aprīlim tiks veikts ūdens kvalitātes monitorings.

 

Kā pastāstīja Daugavpils pilsētas domes civilās aizsardzības organizators Vladislavs Ruskuls, notikuma vietā ir atsūknēti vairāki desmiti kubikmetru degvielas un ūdens maisījuma, 21 metra perimetrā ir uzstādītas absorbējošās bonas, kas ierobežo piesārņojuma izplatību.

 

Degvielas noplūde no kuģīša, kas piesārņoja Stropu ezeru, tika konstatēta 13.martā. Par notikušo nekavējoties tika paziņots atbildīgajiem dienestiem un sākās noplūdes novēršanas un avārijas seku likvidācijas darbi.

 

VUGD darbiniekiem kuģa izraisīto piesārņojumu izdevies lokalizēt pāris stundu laikā. Konstatēts, ka naftas produktu noplūde radusies kuģa īpašnieka bezdarbības dēļ.

0
Autors:daugavpils24.lv
Foto:Jurijs Dunaiskis

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti