Daugavpilī bezpajumtnieki cīnās par vietu pie lielveikaliem 0

Trešdiena, 25 mar 2015, 15:44 Versija drukāšanai

Daugavpilī bezpajumtnieki cīnās par vietu pie lielveikaliem
Visi atzīst, ka pastāv tāda problēma, bet neviens nezina, kā efektīvi to risināt. Gandrīz pie visiem pilsētas lielveikaliem pastāvīgi sēž, stāv, bet dažreiz arī guļ bezpajumtnieki. Daži no viņiem sastājušies rindā ubago pie ieejas lielveikalā. Citi bezpajumtnieki apstaigā autostāvvietu ar izstieptu roku. Citi vienkārši bez mērķa “tusējas” pie veikaliem, tādā veidā atbaidot veikala pircējus.


Laikraksts “СейЧас” saņem daudz sūdzību no saviem lasītājiem par bezpajumtniekiem, kuri “strādā” pie lielveikaliem. Cilvēki stāsta, ka piedāvāja bezpajumtniekiem pārtikas produktus, bet pārtika viņus neinteresē. Ubago, lai iedzertu, tas principā ir acīmredzams, spriežot pēc viņu izskata un smakas. Aculiecinieki pamanīja kādu iecirkņa “brigadieri”, kurš vadīja “plānošanas sanāksmi” ubagiem pie kāda no lielveikaliem. Gadās, ka bezpajumtnieki cīnās viens ar otru par “ienesīgo” vietu zem saules – jāsaka iespaidīgs skats, kur uzvar stiprākais vai skaidrākais. Mūsu lasītāji sliecas domāt, ka šie cilvēki ubago pie lielveikaliem ne tāpēc, ka viņiem nav ko ēst. Vēl jo vairāk, ka pilsētā ir pietiekoši daudz tādu vietu, kur šāds kontingents var paēst bez maksas.Tiek piedāvāta naktsmītne Šaurā ielā 23 (tie, kas atnāk nakšņot tiek piedāvāta karsta zupa un ir iespēja nomazgāties un pārģērbties tīrās drēbēs).

 

Kā portālam grani.lv izdevās noskaidrot pie pašvaldības nakts patversmes darbiniekiem (visus savus klientus viņi atpazīst), tie bezpajumtnieki, kuri stāv pie lielveikaliem pie viņiem nevēršas. Tas nozīmē, ka piedāvātie sociālie pakalpojumi gultasvietas, vakariņu un tīru drēbju veidā, kas ir uz nodokļu maksātāju rēķina, viņiem nav nepieciešami.Viņi dzīvo savu dzīvi un dod priekšroku ubagot naudu no tiem pašiem nodokļu maksātājiem, jo šos līdzekļus viņi var tērēt pēc saviem ieskatiem: cigaretēm, alkoholiskajiem dzērieniem un citiem “priekiem”. Naktsmītnē, starp citu, ja nav stiprs sals, iereibušus klientus nelaiž, tāpēc tādiem, kuri nevēlas ievērot iekšējās kārtības noteikumus nakts patversmē, darīt tur nav ko.

 

Šo izvēli bezpajumtnieki izdara paši.Pilsēta tērē pietiekoši lielus līdzekļus šādu cilvēku atbalstam, bet piespiest viņus nakšņot skaidrā prātā, paēdušiem un tīrā gultā neviens nevar, ja viņi dod priekšroku staigāt nemazgājušies un netīrās drēbēs, dzīvot pamestās ēkās un ubagot pie veikaliem.

 

Veikalu klienti atzīst, ka doties iepirkties bez bezpajumtnieku klātbūtnes pie ieejas lielveikalos, būtu patīkamāk un nav svarīgi, vai pircējiem patiesi žēl šo cilvēku vai arī viņi mēģina viņus ignorēt. Un atstāt savu automašīnu autostāvvietā, kad tu esi atteicis iedod “iztikai” ir diezgan bīstami. Vai tad tirdzniecības tīklu īpašnieki nesaprot to? Tad, kāpēc nerīkojas, lai atbrīvotos no bezpajumtniekiem pie ieejas durvīm?

 

Uzņēmuma "Rimi Latvia" Sabiedrisko attiecību vecākā speciāliste Dace Valnere atzīst saasinātās problēmas esamību Daugavpils lielveikalā. “Mums ir grūti cīnīties ar šo problēmu, jo tā taču ir sociālā problēma, kas skar visu pilsētu. Pie šiem cilvēkiem ir vērsusies veikala vadība, apsardze dažreiz izsauc policiju,” – norāda Rimi Latvia pārstāvis. Starp citu, viņa norāda, ka citās Latvijas pilsētās šādi gadījumi ir retums.

 

Uzņēmuma "Maxima" Komunikāciju nodaļas vadītājs Jānis Beseris atbildot uz mūsu pieprasījumu, informēja, ka veikala vadība un apsardze regulāri izsaka mutiskus aizrādījumus bezpajumtniekiem un lūdz aiziet tālāk no veikala, bet ja viņu lūgumu un ieteikumi netiek ņemti vērā, tad tiek izsaukta Pašvaldības policija.

 

Lieta tāda, ka veikalu apsargiem nav tādu pilnvaru jebkādā veidā ietekmēt bezpajumtniekus. Vienīgais, ko viņi var - veikt pārrunas. Bet, vai tad ar sarunām var ietekmēt šos cilvēkus...

 

Pilnvaras ir Pašvaldības policijai. Bet Pašvaldības policijas darbinieki uzsver, ka bezpajumtnieku savākšanās pie lielveikaliem, neatkarīgi no tā kā viņi izskatās, nav likumpārkāpums. Bet par uzmākšanos garāmgājējiem un ubagošanu ir paredzēta atbildība, pamatojoties uz pašvaldības saistošajiem noteikumiem. Atbildība, jāsaka, ne ļoti atbilstoša, ņemot vērā pārkāpuma raksturu: brīdinājums vai naudas sods līdz 28 eiro. Ja personai acīmredzami nav noteiktas dzīvesvietas un ienākumu, un persona ubago, kā lai no tāda cilvēka piedzen soda naudu? Tādiem cilvēkiem nav oficiālu ienākumu! Varētu padomāt, ka viņi nobīsies, ja viņiem tiks izrakstīts brīdinājums. Ja šādus ubagotājus varētu apcietināt, vismaz uz dažām dienām, tad būtu cita lieta. Laikraksts “СейЧас” vērsīsies pie Daugavpils pilsētas domes vadības ar tādu ieteikumu.

 

Pagaidām, saskaņā ar spēkā esošajiem noteikumiem, laika periodā no 1. janvāra līdz 28. februārim Daugavpils pašvaldības policija sastādīja četrus administratīvos protokolus par uzmākšanos garāmgājējiem un ubagošanu, tie tiks izskatīti domes Administratīvajā komisijā un tiks pieņemts lēmums par soda apmēru.

 

Ja jums uzmācas ubagotāji un jūs esat kļuvuši par viņu upuri, zvaniet pa tālruni 65421500. Atbrauks Pašvaldības policija patruļa un sastādīs administratīvo pārkāpumu protokolu.Vai no tā būs jēga? Lasiet augstākminētos argumentus…

0
Autors:Grani.lv
Foto:Jurijs Dunaiskis

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Vakar, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti