Kā pieņemt atbildīgākus finanšu lēmumus? 0

Ceturtdiena, 21 sep 2017, 15:20 Versija drukāšanai

Kā pieņemt atbildīgākus finanšu lēmumus?
Katru dienu mums jāpieņem neskaitāmi finanšu lēmumi. Kaut vai katrs pirkums veikalā vai ātrais aizdevums jeb pikalainaa heti internetā ir atsevišķs lēmums, kas zināmā mērā ietekmēs mūsu finansiālo situāciju. Varbūt arī katrs pats par sevi, tie neko daudz nemainīs, bet kopumā prasme pieņemt atbildīgus un pārdomātus finanšu lēmumus ir ļoti svarīga. Tas ir vienīgais veids, kā nodrošināt stabilu finansiālo situāciju, tāpēc skaidrojam, kā iespējams pieņemt atbildīgākus finanšu lēmumus.


Saprotiet, kas ir jūsu prioritātes

 

Mēs neveram viennozīmīgi pateikt, kuri finanšu lēmumi ir labi un kuri slikti. Viss nav tik vienkārši, jo katram ir savas prioritātes un katra situācija ir atšķirīga. Lai jūs varētu pieņemt finansiāli atbildīgus lēmumus, jums jāsaprot, kas tieši jums ir svarīgi. Izvērtējiet savas prioritātes un ilgtermiņa finanšu mērķus. Piemēram, hipotekārā kredīta ņemšana mājokļa iegādei vienam cilvēkam būs labākais lēmums dzīvē, kamēr citam tas radīs tikai raizes. Viss ir atkarīgs no tā, vai tas ietilpst jūsu ilgtermiņa plānos un vai pašreizējā situācijā šāds lēmums ir adekvāts. To var attiecināt teju uz jebkuru lēmumu, pat katru sīkāko pirkumu, tāpēc vispirms saprotiet, ko jūs vispār gribat, lai tālāk varētu domāt par to, kuri lēmumi tad ir atbildīgi un kuri nē?

 

Plānojiet savu budžetu

 

Pieņemt atbildīgākus finanšu lēmumus noteikti palīdzēs budžeta plāns. Principā tas jau pašā pamatā ir domāts tam, lai visi tēriņi būtu plānoti un pārdomāti, nevis spontāni. Plānojot budžetu, tiek izskatīta naudas plūsma pa dažādām izdevumu kategorijām un pēc tam, balstoties uz to, tiek pieņemti lēmumi par konkrētu tēriņu nepieciešamību. Protams, budžeta plānā nav atrunāts katrs pirkums, tomēr tas diezgan precīzi pasaka priekšā, cik daudz naudas katrai izdevumu kategorijai vajadzētu tērēt un līdz ar to, arī savā ziņā norāda uz to, kuri finanšu lēmumi ir atbildīgi un labi un kuri nē. Piemēram, ja, pēc naudas plūsma izskatīšanas, saprotat, ka pārāk daudz naudas tērējat apģērbam, tad būs skaidrs, ka jauna apģērba iegāde būs nepārdomāts finanšu lēmums. To pašu var attiecināt arī uz daudz nopietnākiem, ilgtermiņa finanšu lēmumiem, tāpēc noteikti plānojiet savas ienākumu un izdevumu plūsmas jau iepriekš.

 

Nepakļaujieties sabiedrības spiedienam

 

Vēl atbildīgus finanšu lēmumus daudz vieglāk būs pieņemt tiem, kas tos nebalstīs uz sabiedrībā uzspiestajām normām. Mūsdienās daudzi cilvēki pieņem sliktus finanšu lēmumus tieši tāpēc, ka tā dara arī citi. Kaut vai paturpinot jau iepriekš aizskarto tēmu par hipotekārajiem kredītiem, varam teikt, ka liela daļa cilvēku ņem šos kredītus un pērk mājokļus, nevis tāpēc, ka tas ir izdevīgi, ērti, atbildīgi vai labi viņu konkrētajā situācijā, bet gan tāpēc, ka visi tā dara. Arī mazākus pirkumus mēs bieži vien veicam pēc principa – man vajag tāpēc, ka citiem ir. Varbūt citiem šīs lietas tiešām ir vajadzīgas, bet tas nenozīmē, ka arī jums tās vajag. Pieņemot finanšu lēmumus, vienmēr domājiet tikai par sevi un savu situāciju. Nekad nesalīdziniet sevi ar citiem, jo jūs nezināt viņu stāstu.

 

Nekad nepieņemiet spontānus finanšu lēmumus

 

Visbeidzot, ir jāapdomājas pirms katrs lēmuma pieņemšanas. Pirms lielāku lēmumu pieņemšanas apdomāšanās šķiet pašsaprotama. Piemēram, ilgtermiņa kredītus jau neviens neņem bez domāšanas, bet, kad runa ir par mazākiem lēmumiem tie nereti tiek pieņemti ļoti spontāni. Tas noved pie daudzām sīkām finanšu kļūdiņām, kas kopā grauj finansiālo situāciju. Arī pirms katra pirkuma un pirms katra paņemtā ātrā kredīta, padomājiet, vai tas ir vajadzīgs? Vislabāk būtu vispār neļaut sev pieņemt spontānus, bet dot sev laiku apdomāties. Ja arī pēc apdomu perioda sapratīsiet, ka jums to vajag, tad lēmums būs pārdomāts.

 

Atbildīgus finanšu lēmumus pieņemt nav nemaz tik grūti, ja viss tiek darīts nesteidzoties, ar apdomu un vēsu prātu. Nav jau tā, ka mēs nezinātu, kas mums pašiem ir svarīgi un kā mums vajadzētu rīkoties, tikai nereti mūs vada emocijas un mirkļa impulsi. Lai neļautu tiem bojāt mūsu finansiālo situāciju, ir iepriekš jāizstrādā rīcības plāns, kas uzreiz palīdzēs saprast, kurš lēmums ir labs un kurš, nē.

0
Autors:Grani.lv
Foto:Press foto

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti