Daugavpils cietoksnī atkal dārdēs lielgabali 0

Sestdiena, 15 jūl 2017, 08:00 Versija drukāšanai

Daugavpils cietoksnī atkal dārdēs lielgabali
15. – 16. jūlijā Daugavpils cietoksnī norisināsies 3. Starptautiskais vēstures rekonstrukcijas klubu festivāls “Dinaburg 1812”, kas ir veltīts Napoleona armijas un Krievijas impērijas karaspēka kaujai par Dinaburgas cietoksni 1812. gada jūlijā. Divu dienu garumā festivāla apmeklētāji varēs baudīt visdažādākos pasākumus, kas velīti gan bērniem, gan pieaugušo auditorijai.


Festivāls tiks atklāts sestdien, 15. jūlijā, plkst. 10.00. Skanot 19. gadsimta maršiem, mastā pie Nikolaja vārtiem svinīgi tiks pacelts Cietokšņa vēsturiskais karogs, kam sekos svinīga Nikolaja vārtu atvēršana.

 

Plkst. 10.30 pie Nikolaja vārtiem sāksies iesaukšana Rekrūšu skolā, par ko rūpēsies rekonstruktoru klubs no Balkrievijas. Ikvienam būs iespēja uz kādu laiku nokļūt Krievijas impērijas armijas rindās.

 

Plkst 11.00 cietoksnī ieradīsies ielu teātra “Pololo” (Maskava, Daugavpils trupa) un sāks uzstāšanos pie Nikolaja vārtiem. Šī trupa dibināta 2014. gadā, sevī apvienojot teātra amatierus gan no Maskavas, gan Rīgas un Daugavpils. Ar dažādām improvizētām izrādēm “Pololo” jau priecējis skatītājus Maskavā, Sanktpēterburgā, Kaļiņingradā un citās pilsētās.

 

Plkst. 12.00 signāllielgabala šāviens no vaļņa (pie Nikolaja vārtiem) vēstīs par pusdienlaika iestāšanos cietoksnī. Uzreiz pēc tam, pūtēju orķestru pavadībā, sāksies rekonstrukcijas klubu parāde, kas virzīsies no Aleksandra vārtiem pa Imperatora ielu līdz Marka Rotko mākslas centra pagalmam (skatuvei). Tai sekos arī rekonstrukcijas klubu paraugdemonstrējumi un svinīgas uzrunas.

 

Mihaila ielā pie M. Rotko mākslas centra plkst. 13.00 sāksies vēsturisko un moderno deju meistarklase, ko rīkos sporta deju kluba "Daugavpils" vadītāja Jeļena Posternaka. Pasākuma viesiem tiks sniegti deju paraugdemonstrējumi, pēc kuriem ikvienam interesentam būs iespēja iemācīties dažādu deju soļus.

 

Plkst. 15.00 aizsargceltņu joslā pie Nikolaja vārtiem sāksies dienas centrālais notikums – vēsturiskās 1812. gada kaujas rekonstrukcija. Tajā piedalīsies 13 rekonstrukcijas klubi no 6 valstīm – Latvijas, Lietuvas, Polijas, Baltkrievijas, Krievijas un Lielbritānijas. Skatītāji varēs vērot kauju no galvenā aizsargvaļņa.

 

Paredzams, ka uz vaļņa būs daudz skatītāju un liels troksnis, tāpēc māmiņām ar maziem bērniem kaujas rekonstrukcijas laikā nav ieteicams uz tā atrasties. Pēc kaujas apmeklētāji varēs nofotografēties ar rekonstruktoriem un uzdot interesējošus jautājumus par militārajām formām, ieročiem, kaujas taktiku utt.

 

Daugavpils cietoksnī atkal dārdēs lielgabali

Daugavpils cietoksnī atkal dārdēs lielgabali

 

Plkst. 17.00 pie Nikolaja tilta sāksies kinologu (Rēzekne) paraugdemonstrējumi. Savukārt plkst. 18.00 pie Nikolaja vārtiem notiks ielu teātra “Pololo” otrā uzstāšanās.

 

Cietokšņa dārzā plkst. 19.00 sāksies Natašas Rostovas balle ampīra stilā, kurā senā mūzika paralēli savīsies arī ar nedaudz mūsdienīgākiem deju ritmiem. Balles apmeklētāji tiek aicināti piemeklēt ampīra stila tērpus vai aksesuārus. Šī stila modei bija raksturīgas kleitas ar paaugstinātu jostasvietu, bet vīriešiem – pilna garuma bikses un spoži, melni cilindri, apģērbā populārākais bija dzeltenpelēkais tonis. Balles deju soļus mācīs deju kolektīvs dzīvās mūzikas pavadībā.

 

Plkst. 21.30 M. Rotko centra pagalmā sāksies grupas “Obscurus Orbis” (Rīga, Jūrmala) koncerts. Grupa sevi pozicionē kā viduslaiku metāla grupu, kas rekonstruē dažādas viduslaiku melodijas ar dūdu, bungu, taurītes u.c. mūzikas instrumentu palīdzību.

 

Savukārt plkst. 22.30 skatuves priekšā sāksies ielu teātra “Pololo” teātra uzvedums ar uguns šova elementiem.

 

Jāņem vērā, ka kaujas rekonstrukcijas laikā, no plkst. 14.30 līdz 16.30, Daugavas ielā (gar cietoksni) posmā no Vaļņu ielas līdz Mihaila ielai tiks slēgta satiksme.

 

Festivāla otrā diena 16. jūlijā būs veltīta ģimenēm un sporta pasākumiem. No plkst. 11.00 līdz 16.00 M. Rotko centra pagalmā uz skatuves notiks jauno mākslinieku koncerts.

 

Savukārt no plkst. 12.00 līdz 16.00 notiks čempionāti novusā un ielu basketbolā, kā arī stafete “Cietokšņa ziņnesis”, Jaunsargu šķēršļu josla, spēle “Water Shoot”, dažādas galda spēles, bērnu laukumi, kā arī bērnu kluba “Chucha Chacha” izzinošs kvests par Daugavpils cietoksni.

 

Par īpašu dažādu aktivitāšu centru pārvērtīsies arī Cietokšņa dārzs. Tur no plkst. 13.00 līdz 14.00 notiks sporta klubu paraugdemonstrējumi. No plkst. 14.00 līdz 15.00 – Jumping fitness treniņš. Savukārt no plkst. 13.00 līdz 16.00 kopā ar Daugavpils pauerliftinga klubu notiks fitnesa treniņš un fitnesa treneru konsultācija.

 

No plkst. 12.00 līdz 16.00 teltī pie Nikolaja vārtiem un Nikolaja vārtu sāntelpā notiks dažādas Daugavpils sikspārņu centra aktivitātes.

 

Savukārt no plkst. 16.00 M. Rotko centra pagalmā sāksies dziedātāja Mika Dukura koncerts, kam sekos spēkavīru paraugdemonstrējumi un brīvās cīņas sacensības.

 

Pasākumu rīko Daugavpils pilsētas pašvaldības Tūrisma attīstības un informācijas aģentūra, Kultūras pārvalde, Sporta un jaunatnes departaments.

 

Izsakām sirsnīgu pateicību festivāla atbalstītājiem – SIA “Latgales Laiks”, portālam www.skaties.lv, SIA “Ķekavas avots”, AS “Latvijas Maiznieks”, AS “Latgales Piens”, SIA “Latgales Alus”, SIA “Dautkom”, Daugavpils pilsētas un Daugavpils novada jaunsargu vienībai, kā arī viesnīcai “Park Hotel Latgola”.

 

Daugavpils cietoksnī atkal dārdēs lielgabali

0
Autors:Preses relīze
Foto:Press-foto

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti