Lokomotīvju remonta rūpnīcas jaunais priekšsēdētājs pa kluso atbrīvo darbiniekus no darba 0

Ceturtdiena, 12 mar 2015, 15:49 Versija drukāšanai

Lokomotīvju remonta rūpnīcas jaunais priekšsēdētājs pa kluso atbrīvo darbiniekus no darba
Ap Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīcu (DLRR) ir izveidojusies nepatīkama un neskaidra situācija. Nedz rūpnīcas administrācija, nedz Valsts nodarbinātības aģentūra neziņo par masveida štatu samazināšanu , bet uz redakciju zvana cilvēki un lūdz: “Uzrakstiet taču taisnību par DLRR! Cehi stāv tukši.”


Viens no bijušajiem DLRR darbiniekiem stāsta, ka rūpnīcas darbiniekus vadība ikdienu izsauc uz pārrunām. Cehu vadītāji “apstrādā” darbiniekus aci pret aci un pierunā aiziet no darba pēc paša vēlēšanās, ja nevēlies, tad uz tevi “pakārs” brāķi un atlaidīs no darba pamatojoties uz neatbilstību ieņemamajam amatam. Rezultātā darbinieki, kuri nostrādāja rūpnīcā vairāk, kā 40 gadus , aizgāja no darba ar kompensāciju vienas algas apmērā, kaut gan viņiem pienācās kompensācija četru algu apmērā. Cilvēki nezina savas tiesības un piekrīt visam, ko viņiem uzspiež.

 

Atlaiž no darba klusi un ekonomiski

 

Darba likums nosaka, ka darbinieks var cerēt uz darba atlaišanas pabalstu viena mēneša vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts mazāk nekā piecus gadus; divu mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts piecus līdz 10 gadus; triju mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts 10 līdz 20 gadus; četru mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts vairāk nekā 20 gadus un:

 

• darbinieks, veicot darbu, rīkojies pretēji labiem tikumiem, un šāda rīcība nav savienojama ar darba tiesisko attiecību turpināšanu;

• darbiniekam nav pietiekamu profesionālo spēju nolīgtā darba veikšanai;

• darbinieks nespēj veikt nolīgto darbu veselības stāvokļa dēļ, un to apliecina ārsta atzinums;

• ir atjaunots darbā darbinieks, kurš agrāk veica attiecīgo darbu;

• tiek samazināts darbinieku skaits;

• tiek likvidēts darba devējs — juridiskā persona vai personālsabiedrība;

• darbinieks pārejošas darbnespējas dēļ neveic darbu vairāk nekā sešus mēnešus, ja darbnespēja ir nepārtraukta, vai vienu gadu triju gadu periodā, ja darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem, šajā laikā neieskaitot grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu, kā arī darbnespējas laiku, ja darbnespējas iemesls ir nelaimes gadījums darbā, kura cēlonis saistīts ar darba vides faktoru iedarbību, vai arodslimība.

 

Vispareizāk būtu, ja DLRR vadība oficiāli paziņotu par štatu samazināšanu un informētu Valsts nodarbinātības aģentūru un sabiedrību, kā arī izmaksātu bijušajiem darbiniekiem likumā noteikto darba atlaišanas kompensāciju.

DLRR vadībai, tas šķiet dārgi un neizdevīgi un tāpēc viņi mēģina darbiniekus atbrīvot no darba klusi un ekonomiski. Viens no atbrīvotajiem darbiniekiem stāsta, ka vadība izmanto argumentu: ja darbs rūpnīcā parādīsies, tad darba atjaunos tos, kuri no darba attiecības pārtrauca klusi un neprasot kompensāciju.

 

Pagaidām protams nevienu atpakaļ nesauc, bet turpina atbrīvot no darba pārējos. Tomēr pēdējo divu nedēļu laikā maksā normālu darba atlaišanas kompensāciju. Viens darba veterāns saņēma kompensāciju kāda noteikta likumā - četru algu apmērā. Ir informācija, ka par notiekošo interesējas Valsts darba inspekcija, tāpēc sāka ievērot likumdošanu.

 

Pierādīs, ka bija brāķis

 

Kā stāsta tie, kas strādāja rūpnīcā vēl pagājušajā vai aizpagājušajā nedēļā, cehi ir tukši. Attiecībā uz Poļu pasūtījumu dīzeļdzinēju remontam, par kuru informēja DLRR valdes priekšsēdētājs Aivars Keskula, tad tādu dzinēju ir tikai seši. Iepriekš rūpnīca varēja atremontēt 11-12 tādus dīzeļdzinējus mēnesī. Tāpēc šis pasūtījuma apmērs ir niecīgs.

Attiecībā uz brāķi, kuru rūpnīcas vadība grib “pakārt” uz darbiniekiem, tad tas tiešām tā notiek.

Mūsu sarunu biedri atzīst, ka vēl nesen DLRR varēja izsniegt 15% līdz 30% brāķa. Skaidro vienkārši: “Kāds kontingents tur strādāja! Vai tad labs metinātājs strādās par minimālo algu, ja piemēram, East Metal labiem metinātājiem maksā 1000 eiro. Strādāji tie, kuriem nebija kur likties un līdz ar to bija atbilstoša kvalitāte.

Pamatojoties uz zvanītāju teikto atlaišanai no darba ir pakļauti visi: gan vienkārši strādnieki, gan visu cehu meistari. Darbinieki apgalvo, ka tika atbrīvoti no darba apmēram 300 cilvēki.

 

Interesanti, bet Valsts nodarbinātības aģentūrā Daugavpils filiālē mums paziņoja, ka no pagājušā gada decembra līdz šī gada 9. martam bezdarbnieku statusu ieguva tikai 7 DLRR bijušie darbinieki un 28 DLRR meitas uzņēmumu darbinieki. Kopā 35 cilvēki! Dīvaini, ka tik maz cilvēku ir reģistrējušies, jo tas ir viņu iegūt bezdarbnieka statusu un saņemt bezdarbnieka pabalstu…. Tiesa, daudzi no rūpnīcas aizgāja pensijā un tāpēc nodarbinātības aģentūras statistikā netika iekļauti.

 

Mēs pacentāmies noskaidrot pie rūpnīcas vadības, kā tad tiešām viss notiek: cik darbinieki ir atbrīvoti un cik vēl plāno atbrīvot no darba. DLRR valdes priekšsēdētājs, uzņēmuma finanšu direktors Natālija Petrova atbildēja uz laikraksta “СейЧас” žurnālista jautājumiem… ar apsveikumu 8. martā. Pašreizējais priekšsēdētājs Aivars Keskula bija runīgāks. DLRR priekšsēdētājs komentē mūsu lasītāju teikto: “Cietumos arī sēž visi nevainīgie. Pareizi?”- piebilstot, ka no rūpnīcas aizgāja tie, kas paši bija vainīgi. Tagad zvana uz laikrakstu un sūdzas, kaut gan paši vainīgi.

Uz jautājumu par to, cik tad daudz tādu vainīgo darbinieku bija rūpnīcā un cik reāli daudz ir nepieciešami darbinieki, valdes priekšsēdētājs atbildēja : Es jau iepriekš publiski paziņoju, ka rūpnīcā notiks optimizācijas process un ar tiem, kuri nemāk, negrib un nevēlas strādāt būs jāšķiras, jo pasaule mainās. Tie ir visi mani komentāri”.

 

Cilvēki vēlas taisnību

 

Ir jāatzīst, ka cilvēki ar kuriem laikraksta žurnālists runāja neizskatījās pēc neprofesionāliem darbiniekiem. Dažiem no viņiem ir augstākā izglītība, strādāja par meistariem. Darbinieki nesūdzējās, ka viņus atlaida no darba bez iemesla, jo saprotoši attiecas pret to, ka rūpnīcai nav pasūtījumu un tāpēc darbinieki rūpnīcai nav nepieciešami.

Vienkārši vēlas taisnību. Ja vēlaties atbrīvot no darba, tad tā arī pasakiet. Ja saīsiniet štata vienības, tad izmaksājiet likumā noteikto kompensāciju. Darbinieki neprasa neko to, kas nav noteikts normatīvajos aktos un vai pieklājības normās. Diez vai taisnīgi, ka cilvēks ir nostrādājis rūpnīcā 38 gadus un saņēmis atlaišanas no darba kompensāciju 200 eiro apmērā un nepatīkamu sajūtu dvēselē varēja doties mājās. Ņemot vērā to, ka valde locekļu algas ir mērāmas tūkstošos eiro.

 

Aivars Keskula norāda par to darbinieku nodarbinātības perspektīvām rūpnīcā, kuri palika rūpnīcā: “Mums ir ražošana un katram cilvēkam ir jāiegulda, lai saņemtu algu. Ja nē, tad mēs neesam labdari. Tas ir bizness un mēs nesniedzam pilsētas sociālo atbalstu. Mēs neturēsim darbiniekus tāpat vien, lai tie būtu. Tas nav manos un akcionāru mērķos”.

0
Autors:Grani.lv
Foto:Jurijs Dunaiskis

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā
27. novembrī, 14:18 “Daugavpils satiksme”: viena pasažiera pārvadājuma pašizmaksa pieaug līdz 1,56 eiro
10. novembrī, 12:57 Šogad oktobrī par apkuri maksāsim mazāk, pat bez valsts atbalsta
2. novembrī, 13:47 Informācija mājokļa pabalsta saņēmējiem
30. oktobrī, 09:45 Budžeta izveide: padomi un rīki
26. oktobrī, 14:51 “Lidl” akcija – viens no labākajiem veidiem, kā gudri iepirkties

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti