Saules skola pārkāpusi savas pastāvēšanas vēstures simtgades slieksni 0

Pirmdiena, 03 apr 2017, 09:10 Versija drukāšanai

Saules skola pārkāpusi savas pastāvēšanas vēstures simtgades slieksni
1. martā savu kulmināciju sasniedza svinības, kas veltītas diviem ievērojamiem notikumiem Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas „Saules skola” vēsturē. Tās aizsākumi ir meklējami 1917. gada 1. septembrī, kad pēc Romas katoļu biedrības „Saule” iniciatīvas pilsētā tika atvērti šūšanas un rokdarbu kursi. Šajā laikā likti pamati izglītības sistēmai lietišķās mākslas nozarē un arī jaunizveidotās Latvijas Republikas valstiskumam.


Tāpēc ne velti skolā notikušos Akadēmiskos lasījumus organizatori nosauca „Saules skola Daugavpilī, Latgalē, Latvijā”. Pētnieki pārrunāja galvenos iestādes attīstības posmus, tās darbības virzienu un nosaukumu maiņu, ieguldījumu valsts kultūras attīstībā, kā arī pedagogu vadošo lomu.

 

Otrs ievērojams notikums skolas vēsturē – 25 gadi kopš tās atjaunošanas. Tas notika 1992. gadā, pateicoties Daugavpils inteliģences aktivitātei, un kopš tā laika skola atrodas vēsturiskajā ēkā Saules ielā 6/8. Par mācību iestādes vadītāju tolaik kļuva Ināra Ostrovska. Par godu jubilejām atklātas divas izstādes: Marka Rotko mākslas centrā – „Saules skola no etnogrāfijas līdz dizainam” un pašā skolā – „Saules skola. No amata līdz mākslai”. Ekspozīcijās ir aplūkojami mācību iestādes audzēkņu dažādos gados izstrādātie kursa darbi un diplomdarbi. Skolā arī šobrīd strādā pedagogi, kuru liktenis ir saistīts ar skolu visu 25 gadu garumā.

 

Izstādes atklāšanas laikā prezentēts jauns ilustratīvs katalogs „Saules skolai 100”. To sastādījusi Evija Vasiļevska, kā līdzautoriem piedaloties skolas pasniedzējiem un Daugavpils Universitātes pētniekiem. Prezentācijas laikā tika godināti pedagogi, bet daudzie viesi, tai skaitā pilsētas un novada vadības pārstāvji, sveica pašus svinību vaininiekus. Vēsturiskās ēkas renovācija noslēdzās 2016. gada rudenī, un drīzumā skolu sagaida patiesi liktenīgs notikums – jauna mācību korpusa būvniecība un ēkas Muzeja ielā 3 rekonstrukcija. Darbi tiks veikti Attīstības un investīciju stratēģijas līdz 2020. gadam ietvaros, piesaistot līdzekļus no Eiropas struktūrfondiem.

 

Jaunas un daudz plašākas iespējas Saules skolai pavērs Profesionālās izglītības kompetences centra statusa piešķiršana. Visas prasības ir izpildītas, un ir liela iespējamība, ka nākamo mācību gadu skola uzsāks jaunā statusā.

 

Jubilejas pasākumi noslēdzās ar svinīgu vakara pasākumu un absolventu salidojumu Daugavpils novada Kultūras centrā. Pasākumā piedalījās arī Latvijas Nacionālā kultūras centra speciālisti.

 

Latvijas Republikas Kultūras ministrijas goda raksti par ievērojamu ieguldījumu skolas attīstībā un ilggadēju pedagoģisko darbu pasniegti Saules skolas kolektīvam un Ilonai Linartei-Ružai, kura vadīja mācību iestādi vairāk nekā 10 gadus. Pedagogu nopelnus novērtēja arī Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Saules skolas un Daugavpils pilsētas domes vadība.


0
Autors:TV DAUTKOM

Komentāri (0)

Citas ziņas

 

Šodien, 09:55 Sabiedriskā transporta mēnešbiļetes Daugavpilī: vai tas ir izdevīgi?
22. aprīlī, 09:16 No 1. jūlija tekstilizstrādājumiem tiks piemērots jauns nodoklis. Kas notiks ar apģērbu cenām?
17. aprīlī, 17:58 Ar darbnīcām #DrošaLatvija viesojas reģionos, lai veicinātu noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā
16. aprīlī, 14:24 “INŽENIERU ARSENĀLA” PIRMĀ GADADIENA - "1 GADS KĀ 1 DIENA"
3. aprīlī, 13:43 Nākamo apkures sezonu Daugavpils uzsāks ar zemāku tarifu
27. martā, 17:47 Daugavpils Inovāciju centrā aizritēja STEAM dienas
19. martā, 19:32 Stilīgas sarunas Daugavpilī
11. martā, 12:08 Izglītojoša izstāde “Kosmoss ikdienā”
6. martā, 10:16 Paziņojums par lokālplānojuma redakcijas nodošanu sabiedriskajai apspriešanai
5. martā, 10:06 AADSO aicina uz semināru par atkritumu apsaimniekošanu
20. februārī, 12:43 Iedzīvotāji var samazināt maksu par atkritumu izvešanu
31. janvārī, 09:46 Ja savlaicīgi neapmaksā apkures rēķinu, to sedz no priekšapmaksas
26. janvārī, 12:55 Tīrot katlus šķeldas katlumājā, sekmē to darbības efektivitāti
19. janvārī, 13:14 Renovēto māju iedzīvotāji par apkuri maksā krietni mazāk
1. janvārī, 00:00 Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa apsveikums Jaunajā gadā

 

-LRT+



-LRT+


-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+

-LRT+


Laibas

Projekti

Projekti

Projekti

Projekti